Hyppää sisältöön

Klassikkoveneet kilpailevat suomenmestaruudesta Oulussa

Purjehdusväen klassikot, puiset Hai-veneet, kilpailevat tänä viikonloppuna Oulussa suomenmestaruuksista. Vanhin mukana oleva vene on rakennettu 1930-luvulla. Kisa kestää sunnuntaihin saakka.

SM-kilpailut jatkuvat Nallikarin edustalla sunnuntaihin saakka, kertovat kilpailupäällikkö Timo Liikanen (oik.) ja kilpailuun osallistuva Reijo Nyman järjestäjäseura Oulun työväenpurjehtijoista. Miehet seisovat Nymanin veneen kannella. Kuva: Risto Degerman / Yle

Hai-veneet edustavat purjehduskilpailuissa niin sanottuja klassikkoveneitä eli venetyyppiä, jota ei enää valmisteta.

Suomessa Hai-veneitä on kuitenkin edelleen runsaasti, ja tyyppinä se oli vuosikymmenien ajan Suomen suurin ja suosituin kölivene.

Runsaan yhdeksän ja puolen metrin mittainen puinen Hai-vene suunniteltiin Suomessa vuonna 1930. Sen suunnittelija oli Gunnar Stenbäck, ja veneestä tuli vuosikymmeniksi Suomen suosituin kölivene. Sitä vietiin myös ulkomaille.

Vaikka uusia veneitä ei enää tehdä, luokassa kilpaillaan edelleen aktiivisesti.

– Mukaan on tulossa 20 venettä ja vanhin taitaa olla aina 30-luvulta, kertoo kilpailupäällikkö Timo Liikanen.

Hai-vene on sulavalinjainen puualus, jossa on kiinteä köli. Miehistönä veneessä on kolmehenkinen gasti.

Veneen purjepinta-ala on pienempi kuin useimmissa uusissa vastaavan kokoisissa purjeveneissä, joten Hai on uusia veneitä hitaampi.

– Sillä on kuitenkin kiva seilata ja kun sen oikut oppii, sillä jopa pärjääkin, kertoo kipailuun osallistuva Reijo Nyman, joka edustaa isäntäseura Oulun työväen purjehtijoita.

Oulun SM-kilpailut alkavat perjantaina puolenpäivän aikaan ja jatkuvat sunnuntaihin saakka. Kilpailurata on Nallikarin edustalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.