1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vuokranantajat

Väki vähenee ja niin myös vuokralaiset – kaupunkivertailussa kolmatta kertaa viimeiseksi jäänyt Kouvola ei houkuttele asuntosijoittajia

Kouvola ja Kotka ovat listan hännillä, kun kaupunkien houkuttavuutta mitataan väkiluvun kehityksen perusteella. Kouvolassa ongelmana on lisäksi se, että moni asuu omistusasunnossa eikä vuokralla.

Kouvolassa asutaan paljon omistusasunnoissa. Asuntojen hinnat ovat huokeat, mutta kaupungin ihmiskato ei houkuta sijoittajia ryhtymään vuokranantajiksi. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvola pitää viimeistä sijaa jo ainakin kolmatta vuotta peräkkäin Suomen Vuokranantajat ry:n kaupunkivertailussa, yhdistys tiedottaa.

Vuoden 2021 vertailussa 27 kaupunkia laitettiin järjestykseen sen perusteella, kuinka houkuttelevia ne ovat asuntosijoittamisen näkökulmasta. Suomen vuokranantajien kaupunkivertailun perusteella asuntosijoittajan näkökulmasta houkuttelevin kaupunki on Tampere, kakkossijan vei Turku ja kolmannella sijalla on Vantaa.

Kouvolan etelänaapuri Kotka on sijalla kahdeksantoista. Pääkaupunki Helsinki on sijalla neljä. Kaupunkivertailun toteutti Pellervon taloustutkimuskeskus PTT.

Kouvola on viimeisellä sijalla edelleen, vaikka vertailun tarkasteltavat tekijät on määritelty uudelleen ja vertailulista on kasvanut kolmella uudella kaupungilla.

Kaupunkien järjestys perustuu esimerkiksi kaupunkikohtaisiin ennusteisiin asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä, asuntojen markkinointiaikoihin Vuokraovi.com-sivustolla sekä alueellisiin kehitystekijöihin, kuten esimerkiksi Tilastokeskuksen väestöennusteeseen.

Väkiluku on laskenut liki 30 vuotta

Mikä Kouvolassa sitten mättää? Kouvolan kannalta luotaantyöntäviä tekijöitä ovat esimerkiksi kaupungin väkiluvun jatkuva lasku ja se, että vuokralaisten osuus on kaupungissa pieni.

Tilastokeskuksen mukaan Kouvolan väkiluku on ollut laskussa vuodesta 1992 saakka, jolloin asukkaita oli noin 94 800. Nyt, melkein 30 vuotta myöhemmin, asukasluku on noin 81 200. Sukellus on ollut tasaista. Kouvolassa kuolee enemmän ihmisiä kuin syntyy, mutta myös poismuuttajia riittää. Kouvolan väkiluku on laskenut yli viidellä prosentilla vuodesta 2015.

Kotka on tällä mittarilla toiseksi viimeinen. Noin 51 700 asukkaan kaupungin väkiluku on laskenut 20 vuoden aikana noin 5 000 ihmisellä.

Vuokranantajien barometri ei myöskään anna Kouvolan elinvoiman kehittämiselle kehuja. Vuokranantajat antoivat Kouvolan päättäjien tekemille valinnoille elinvoiman kehittämiseksi keskimääräiseksi arvosanaksi 2,2 asteikolla yhdestä viiteen. Kotkan keskiarvo on 2,5.

Vuokra-asunnot silti tuottavat Kouvolassa ja Kotkassa

Vuokratuotot ovat kuitenkin Kouvolassa Suomen kolmanneksitoista korkeimmat, koska Kouvolassa asuntojen hinnat eivät huimaa päätä. Myös Kotka loistaa tällä listalla kuudennella sijalla.

Yksittäisillä mittareilla Kouvola ja Kotka pärjäävät siis melko hyvin. Vuokraoven tilastojen mukaan kouvolalaiseen yksiöön on löytynyt uusi vuokralainen keskimäärin kuukaudessa.

– Tässä suhteessa Kouvola lyö esimerkiksi Kotkan, jossa on suurta tahmeutta löytää vuokralainen erityisesti keväisin. Jos Kouvola onnistuisi kääntämään väestökehityksen, tilanne paranisi nopeastikin, pohtii Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Ville Valkonen tiedotteessa.

Lue lisää: Vertailu: Tampere, Turku ja Vantaa ovat asuntosijoittajille houkuttelevimmat kaupungit, markkinointiajat venähtivät yllättäen Jyväskylässä