Hyppää sisältöön

Yle seurasi tulospäivää: Tanskan lintuinfluenssaepidemia painoi HKScanin tulosta, Verkkokauppa.com jatkoi kasvuaan, Saton vuokrausaste notkahti

Useat pörssiyhtiöt julkistivat osavuosikatsauksensa perjantaina.

Verkkokaupan kasvu korona-aikana on hyödyttänyt myös Verkkokauppa.comia. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Useat pörssiyhtiöt julkistivat osavuosikatsauksensa tänään perjantaina. Seurasimme tulospäivää tässä artikkelissa.

Aiemmin osavuosikatsauksestaan on kertonut muun muassa Finnair.

Verkkokauppa.com kasvatti etenkin yritysmyyntiä

Verkkokauppa.com jatkoi kasvuaan huhti-kesäkuussa ja saavutti tähän asti parhaan toisen neljänneksen tuloksensa.

Liikevaihto nousi yli kuudella prosentilla 130 miljoonaan euroon ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 5,1 miljoonaa. Voitto kasvoi viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna yli 17 prosenttia.

Vuoden alkupuoliskolla eli tammi-kesäkuussa Verkkokauppa.com teki liikevaihtoa 264 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 10,3 miljoonaa.

Toimitusjohtaja Panu Porkan mukaan kasvua tuli useilta alueilta. Myynti yritysasiakkaille kasvoi yli 38 prosenttia. Tuotekategorioista erityisen suosittuja olivat tietokoneet, kamerat, urheiluvälineet sekä koti- ja valaistustuotteet.

Verkkokauppa.com on myös hyötynyt koronapandemian mukanaan tuomasta verkko-ostosten suosiosta.

Kemiran kysyntä piristyi, mutta liikevoitto laski

Teollisuuskemikaalien valmistaja Kemiran kysyntä parantui vuoden toisella neljänneksellä, mutta liikevoitto pysyi silti miinuksella.

Kemiran liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 13 prosenttia 658 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Sen sijaan liikevoitto laski 25 prosenttia ja oli 42 miljoonaa euroa.

Tämän vuoden alkupuoliskolla liikevaihto kasvoi 3 prosenttia, mutta liikevoitto laski 17 prosenttia.

Kemiran tiedotteen mukaan koronapandemia aiheuttaa edelleen epävarmuutta, mutta markkinoiden kysyntä on kuitenkin elpymässä.

– Kustannusten nousu ja joidenkin raaka-aineiden saatavuuteen liittyvät ongelmat vaikuttivat kannattavuuteen, sanoo Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal tiedotteessa.

Elisan vakaa kasvusuunta jatkui

Elisa jatkoi vakaata tahtiaan huhti-kesäkuussa ja kasvatti vertailukelpoista liikevoittoaan reilulla neljällä prosentilla 105 miljoonaan euroon.

Liikevaihto kasvoi reilulla viidellä prosentilla 484 miljoonaan, muun muassa Elisa Viihde Viaplay -yhteistyön ja matkaviestinnän liikevaihdon kasvun myötä. Koronapandemia on näkynyt Elisan toiminnassa muun muassa siinä, että suoratoistovideoiden katselu on kasvanut tasaisesti kolmen viiden vuoden aikana ja yli 40 prosenttia koronan aikana.

Yritysasiakkaiden puolella pilvipohjaisten IT-palvelujen kysyntä on jatkanut kasvuaan.

Efectellä kasvua heikon vuoden jälkeen

Ohjelmistoyritys Efecten liikevaihto kasvoi toisella vuosineljänneksellä 23 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja oli 136 miljoonaa euroa.

Liikevoitto pysyi käytännössä samoissa luvuissa kuin edellisvuonna, kasvua oli 0,1 miljoonaa euroa.

Yhtiön tiedotteen mukaan tulokseen vaikuttivat sekä onnistuneet käyttöönottoprojektit että heikohko vertailukausi: viime vuonna samaan aikaan liikevoitto oli 178 miljoonaa pakkasen puolella.

Tanskan lintuinfluenssaepidemia painoi HKScanin tulosta

Elintarvikekonserni HKScan ylsi huhti-kesäkuussa 3,7 miljoonan liikevoittoon ja paransi siten selvästi verrattuna viime vuoden vastaavan jakson 100 000 eurosta.

Toimitusjohtaja Tero Hemmilän mukaan kehitys oli hyvää yhtiön suurimmilla markkinoilla eli Suomessa ja Ruotsissa. Tanskan ja Baltian tilanne ei ole tyydyttävä ja tulos oli selvä pettymys, Hemmilä totesi.

Tanskassa tulosta painoi koko toimialaa riivannut lintuinfluenssa ja siitä seuranneet vientirajoitukset. Virossa koronapandemia vaikeutti tuotantoa ja nosti kustannuksia.

Saton vuokrausasteessa ja liikevaihdossa pieni notkahdus

Asuntosijoitusyhtiö Saton vuokrausaste ja liikevaihto notkahtivat hieman edellisvuodesta.

Liikevaihto oli tammi-kesäkuussa 148 miljoonaa euroa eli 2,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vuokrausaste Suomessa oli 94,6 prosenttia eli niin ikään 2,6 prosenttia edellisvuotta pienempi.

Nettovuokratuottoja kertyi 100 miljoonaa euroa eli 5,6 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Saton tiedotteen mukaan vuokrausasteen heikkenemiseen vaikutti pääasiassa koronapandemian aiheuttama lisääntynyt vuokra-asuntojen tarjonta.

Lue lisää:

Matkustusrajoitukset pitivät Finnairin tuloksen alamaissa: alkuvuonna odotetusti valtavat tappiot

Kolme yhtiötä antoi myönteisen tulosvaroituksen – Nokialla vahva alkuvuosi

Analyytikot: Pörsseissä on korona jo unohdettu – luvassa "kaikkien aikojen tulosvuosi"