Hyppää sisältöön

Ensi viikon torstaina ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen alueille – Ministeri Kiuru: Hyvät ihmiset, hakekaa se kakkosrokote

Uudet rajoitukset koskisivat näillä näkymin Päijät-Hämettä, Kymenlaaksoa ja Varsinais-Suomea. Myös Uudenmaan rajoitukset jatkuvat edelleen. Ravintola-alan Noho Partnersin toimitusjohtaja ei pidä rajoituksia järkevinä.

Krista Kiuru saapui Säätytalolle 14. huhtikuuta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo Ylen aamussa, että ensi viikon torstaina on tarkoitus ottaa käyttöön ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen alueilla.

Ravintolat menisivät Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa kiinni viimeistään kello yksi yöllä. Anniskelu loppuisi puoliltaöin eli kello 12. Uudellamaalla on samat rajoitukset.

Syynä on Suomen heikkenevä koronavirustilanne. Positiivisten näytteiden määrä on kolminkertaistunut kuukaudessa ja tartuntoja on yli 1 600 viikossa. Lähes 50 ihmistä on sairaalahoidossa.

– Pyydämme tänään sosiaali- ja terveysministeriössä lausunnot näiltä nykyisiltä kiihtymisvaiheen alueilta. Heidän tulee arvioida ensi viikon tiistaihin mennessä, onko heidän tilanteensa torstaita ajatellen sellainen, että ravintolarajoitukset tulevat ja alueet pysyvät kiihtymisvaiheessa, Kiuru sanoo.

Aluehallintovirastot päättävät muista kuin ravintoloihin kohdistuvista alueellisista koronatoimista.

– Olemme menossa huolestuttavaan suuntaan, meillä on jonkinlainen kilpajuoksu meneillään. Rokotekattavuus nousee, mutta deltavariantti leviää entistä ärhäkämmin, Kiuru sanoo.

Päijät-Hämettä, Kymenlaaksoa ja Varsinais-Suomea yhdistää se, että niihin on tullut ihmisten mukana merkittävästi tartuntoja, eivätkä sairastuneet ole noudattaneet terveysturvallisuusohjeita ja hakeutuneet testiin.

Tartuntoja muiltakin kuin kisaturisteilta

Kiuru ei laita kaikkea Venäjältä tartuntoja tuoneiden jalkapallon EM-kisaturistien syyksi.

– Kyse on ulkomailta tulleista tartunnoista, joita on tullut myös muun muassa vierastyöläisten ja lomailevien suomalaisten mukana. Meidän tehtävänämme on pitää Suomi auki, ja nyt on jokaisen henkilökohtaisella vastuulla varmistaa, että noudattaa yhteisiä ohjeita.

– Pian ollaan hyvin lähellä tilannetta, jossa oltiin viime lokakuussa.

Voit katsoa koko haastattelun alta:

"Rokotekattavuuden eteneminen on aivan a ja o"

Ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut 63,1 prosenttia Suomen väestöstä. Kaksi rokotetta on saanut 25,7 prosenttia. Kuinka tärkeää rokottaminen juuri nyt on?

– Rokotekattavuuden eteneminen on aivan a ja o. Meidän tehtävänämme on huolehtia, että jokainen käy hakemassa rokotteet, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan nyt nostaa päätään ilmiö, jossa osa ihmisistä siirtää ja lykkää toisen rokoteannoksen ottamista myöhemmäksi. Niin ei pitäisi tehdä, hän painottaa.

– Kyllä toivoisi, hyvät ihmiset, että hakekaa se kakkosrokote. Olemme deltamuunnoksen edessä vielä haavoittuvassa asemassa. Sitä vastaan saa täydellisen suojan vasta kakkosrokotteen jälkeen.

Nykytiedon valossa koronavirusrokotteet antavat suojaa myös virusmuunnoksia vastaan, mutta rokotteiden suojateho voi olla tiettyjä muunnoksia vastaan jonkin verran alentunut (siirryt toiseen palveluun).

Kiuru arvioi, että rokotekattavuus olisi lokakuun loppuun mennessä sellainen, että deltamuunnoksen kaltaista ärhäkkää virusta vastaan on mahdollista suojautua.

"Vanhalta levyltä kuulostaa"

Ravintola-alan pörssiyhtiö Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström ei koe, että ravintolarajoituksien lisääminen on järkevää.

– Meidän pitää seurata rokotusten etenemistä ja oppia elämään tämän viruksen kanssa. Ravintolarajoituksilla on hyvin kosmeettinen vaikutus tässä vaiheessa.

– Vähän vanhalta levyltä kuulostaa.

Uusia tartuntoja on jäljitetty paljon juuri ravintoloihin.

– Nuoret liikkuvat näillä keleillä paljon ulkona ja sisällä, ja ravintolat ovat yksi paikka viettää aikaa, mutta tätä ei pysty enää rajoituksilla kontrolloimaan. Nuorille rokotukset ja siirrytään elämässä seuraavaan vaiheeseen.

Voit keskustella aiheesta 17.7. kello 23:een saakka.

Juttua täsmennetty 16.7. kello 14:30: Krista Kiuru sanoo haastattelussa, että toinen rokoteannos antaisi täydellisen suojan deltamuunnosta vastaan. Nykytiedon valossa rokotteet kyllä suojaavat myös muunnoksilta, mutta suojateho voi olla tiettyjä muunnoksia vastaan alentunut.

Juttua päivitetty 16.7. kello 11:07: Lisätty Noho Partnersin Aku Vikströmin kommentit.

Juttua korjattu 16.7. kello 9:46: Jutussa luki aiemmin, että ensi viikolla ratkeaa, joutuvatko Varsinais-Suomi, Kymenlaakso ja Päijät-Häme kiihtymisvaiheeseen. Maakunnat ovat jo kiihtymisvaiheessa, mutta se, pysyvätkö ne siinä, selviää ensi viikolla.

.
.