Hyppää sisältöön

Helteet piinaavat myös luonnonelämiä – pulaan joutuneet siilit sekä linnun- ja oravanpoikaset pitävät eläintenhoitajia nyt kiireisinä

Vapaaehtoisena luonnoneläimiä hoitava Anna Vasala kannustaa ihmisiä laittamaan eläimille pihoille tarjolle puhdasta juomavettä. Hän kuitenkin muistuttaa, että mitään eläintä ei pidä ryhtyä omin päin hoitamaan.

Monet linnunpoikaset hyppäävät kuumasta pesästään ennenaikojaan pois ja joutuvat pulaan. Tässä eläintenhoitaja Anna Vasalan hoiviin tuotu leppälinnun poikanen. Kuva: Anna Vasala

Viime päivien helteet ovat koetelleet myös luonnoneläimiä, mikä näkyy ruuhkana eläinhoitoloissa. Apua tarvitsevat nyt erityisesti siilit sekä oravan- ja linnunpoikaset.

– Kaikilla luonnoneläimillä on pulaa juomavedestä, mutta siileillä saattaa olla pulaa myös ruuasta. Maahyönteiset, jotka ovat siilien pääasiallista ruokaa, pakenevat kuivuutta syvemmälle maahan, luonnoneläimiä vapaaehtoisena Oulussa hoitava Anna Vasala kertoo.

Viime päivinä eläintenhoitajille on tullut yhä useammin ilmoituksia linnunpoikasista, jotka ovat hypänneet kuumasta pesästään ennen aikojaan. Niiden palauttaminen korkealle, esimerkiksi maneesin katonrajassa olevaan pesään, ei onnistu. Silloin ihmisen apu tulee tarpeeseen.

Vasala kertoo, että hänelle ja muille eläintenhoitajille on viime päivinä tuotu muun muassa pääskyjä, talitiaisia ja varpusia. Hänen omasta kodistaan löytyy tällä hetkellä liki 30 pientä hoivattavaa – yhtä paljon lintuja, siilejä ja oravia.

Anna Vasala kannustaa ihmisiä laittamaan juomavettä tarjolle kotipihoihinsa. Parhaita ovat matalat vesiastiat, joista eläimet pääsevät helposti juomaan.

– Jos allas on syvä, siihen mielellään joku keppi tai lauta pohjasta reunaan sen takia, että esimerkiksi harakanpoikaset saattavat mennä juomaan altaasta mutta eivät pääse sieltä enää ylös ja voivat hukkua, Vasala opastaa.

Vesikuppi pitää muistaa pestä ja vesi vaihtaa päivittäin.

Vasalan puhelin on soinut viime päivinä tiuhaan, kun ihmiset ovat kyselleet neuvoja luonnosta löytyneiden eläinten auttamiseen.

Vasala on tyytyväinen, että ihmiset kulkevat luonnossa silmät auki ja uskaltavat kysyä apua, jos näkevät eläimen, joka vaikuttaa olevan pulassa. Hän korostaa, että mitään luonnoneläintä ei kannata omin päin ryhtyä hoitamaan.

– Aina on syytä ottaa yhteyttä asiantuntevaan yhdistykseen tai ihmiseen.

Anna Vasalalla on vinkki, josta on hyötyä avun tarpeen arvioimisessa: Ota eläimestä valokuva sivusta päin niin, että sen koko ja rakenne näkyvät. Asiantuntija pystyy usein siitä päättelemään eläimen iän ja sen, tarvitseeko se hoitoa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.