1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Kaikki eivät halua koronan tehosterokotetta – Oulussa sata ihmistä peruu ajan päivittäin, järjestäjä ymmällään: "Ajattelevatko, että sitä ei tarvitsekaan"

Tehosterokotuksen aikaistaminen on kiinnostanut hyvin oululaisia. Toisaalta päivittäin satakunta, eli 10-15 prosenttia ajan saaneista, jättää tulematta toiseen rokotukseen. Osa puolestaan on lykännyt ensimmäistä rokotusta jopa kuukausia.

Oulussa koronarokotuksia on keskitetty keskustan tuntumassa sijaitsevaan Ouluhalliin. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Ouluhallin koronarokotusten tahti on varsin monijakoinen.

Tehosterokotteen aikaistaminen on kiinnostanut hyvin oululaisia, kaikki ajat on varattuna, mutta kolikolla on toinenkin puoli: päivittäin satakunta eli 10–15 prosenttia tehosterokotukseen ajan saaneista ei tulekaan paikalle.

Ouluhallin koronarokotusten palveluesimies Päivi Rintasaari kertoo, että syitä tällaiseen käyttäytymiseen voi vain arvailla.

– En osaa sanoa, ovatko he siirtäneet aikaa eteenpäin, vai ajattelevatko, että tehosterokotetta ei tarvitsekaan hakea. Toivoisin, että näin ei ajatella, koska tehosterokotteen antama suoja parantaa rokotteen tehoa selvästi, kertoo Rintasaari.

Osa rokotteen ottajista on ollut varovaisia ja siirtänyt koronarokotteen ottamista jopa kuukausia.

– On odotettu, että miten rokotteen kanssa käy. On haluttu nähdä mahdolliset haittavaikutukset, ennen kuin on uskallettu tulla piikille. Ollaan haettu ensimmäinen rokote vasta nyt, eikä jo maaliskuussa, vaikka se olisi ollut jo silloin mahdollista, kertoo Rintasaari.

Palveluesimies Päivi Rintasaari muistuttaa, että tehosterokote tulee hakea varatulla ajalla, eikä jättää tulematta tai yrittää siirtää aikaa myöhemmäksi, sillä rokotemäärät kääntyvät laskuun elokuussa.

Tehosterokotteiden aikaistaminen on tuonut paikalle myös kävijöitä, jotka eivät ole varanneet aikaa etukäteen.

– Heidät on pystytty vielä rokottamaan, mutta ensi viikolla rokotukseen pitää varata aika puhelimitse, Rintasaari muistuttaa.

Muuallakin Suomessa, esimerkiksi Helsingissä aikaistetaan tehosterokotusten aikatauluja yleisesti. Lisäksi kunnissa on aikaistettu ulkomaille töihin tai opiskelemaan lähtevien tehosterokotuksia.