1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. karhu

Kiima-aika sai uroskarhut kuumiksi: katso videolta, kun karhut ottavat rajusti yhteen – silminnäkijä: "Oli aikamoinen tilanne"

Retkeilyä harrastava kaveruskolmikko oli karhunkatselupaikalla Kuhmossa, kun kaksi uroskarhua otti yhteen. Tutkimusprofessori toteaa, ettei tappelu voi johtua pelkästään suupaloista.

Karhujen raivokas tappelu tallentui kameroille Kuhmon kuvauskojulla
Karhujen raivokas tappelu tallentui kameroille Kuhmon kuvauskojulla

Samuli Kiiveri, Tuomas Manninen ja Olli Pietilä eivät olleet uskoa silmiään istuessaan heinäkuisena päivänä Kuhmossa Viiksimon karhunkatselupaikan kopissa.

Jo muutaman vartin jälkeen ensimmäinen karhu löntysteli ruokintapaikalle. Pian tämän jälkeen isompi karhu hääti ensimmäisen, pienikokoisemman otson sivummalle.

Sitten alkoi tapahtumaketju, jota harva on päässyt todistamaan. Paikalle saapui vielä kolmaskin karhu. Se ei tyytynyt sivusta katsojaksi, ja pian tanner tömisi, kun kaksi uroskarhua aloitti hurjan voimainmittelön ruokapaikan herruudesta.

Ensimmäisenä ruokailemaan tullut karhuyksilö pysytteli tapahtumien ajan taustalla.

– Alkoi kauhea huuto, joka muuttui yhtäkkiä fyysiseksi painiksi. Karhut myös purivat toisiaan. Oli aikamoinen tilanne seurata tapahtumaa vain kymmenen metrin päästä, kertoo Olli Pietilä.

Ensimmäistä kertaa elävän karhun nähnyt kolmikko oli ihmeissään tapahtuneesta. Karhujen taisto kesti noin viisi minuuttia.

– Meille olisi ollut iso voitto pelkän karhun näkeminen, Pietilä sanoo.

Kiima-aika kuumensi tunteet

Suurpetoihin erikoistuneen Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin Ilpo Kojolan mukaan kyseessä on ollut normaali kilpailutilanne uroskarhujen välillä. Karhut olivat samankokoisia ja tasaväkisiä.

Karhujen mittelö kuvattiin kuhmolaisen Boreal Wildlife Centerin karhunkatselupaikalla heinäkuun ensimmäisenä päivänä karhujen kiima-ajan loppuhetkillä.

– Suupalojen takia ei oteta noin rajusti yhteen. Kyse on alueen valta-asemasta, koska naaraat suosivat vahvempia uroksia, Kojola kertoo.

Hänen mukaansa ruokintapaikalla käyvät karhut tuntevat yleensä toisensa ja suhtautuvat maltillisesti lajikumppaneihin.

Tässä tilanteessa paikalle on saattanut tulla vähän vieraampi yksilö, joka on halunnut mitellä voimiaan. Karhut olivat tasavahvoja kamppailijoita, mutta viimeisenä paikan päälle tullut uros oli lopulta vahvempi.

– Toinen karhu näytti saaneen päähänsä joitain puremia, mutta ei mitään pahoja. Olen nähnyt sellaisia urosten taistelun jälkiä, joissa nahka on lähtenyt isolta alalta.

Viihdettä koko rahan edestä

Olli Pietilän mukaan kaveruksilla kävi tuuri, sillä karhuja ei välttämättä näy aina yhtäkään. Nyt ensikertalaiset näkivät viiden tunnin aikana neljä karhua ja yhden ahman.

Mutta raju yhteenotto oli jotain ainutlaatuista. Ryhmän asettamat kamerat tallensivat karhujen taiston kolmesta eri kulmasta.

– Meillä eivät puuhat loppuneet kesken kopissa. Saatiin koko rahan edestä viihdettä, kertoo Pietilä.

Pietilä, Samuli Kiiveri ja Tuomas Manninen tekevät videoita retkeilyyn ja kalastukseen keskittyvälle Samulin matkassa -nimiselle Youtube-kanavalle.

Karhuvideo on nähtävissä kokonaisuudessaan videopalvelu Youtubesta (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 17. heinäkuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Näin sujuu Kuhmosta löytyneen orvon karhunpennun uusi arki – temperamenttinen Aina seuraa isäntäänsä kaikkialle ja haluaa uida joka päivä