Ilosaaren laguunissa havaittu myrkkykeisoa – myrkyllistä kasvia todennäköisesti myös Joensuun muilla rannoilla

Myrkkykeison hävittäminen vaatii ammattilaisen, jotta se saadaan kokonaisena pois kasvupaikalta. Joensuun kaupunki kartoittaa myrkkykeison esiintymistä ja tarvittaessa poistaa kasvit. Kasvia löytyy todennäköisesti koko jokivarresta ja muiltakin rannoilta. 

Koiranputkea muistuttava myrkkykeiso elää vesirajassa, ei kuivalla maalla. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Joensuussa Ilosaaren rannoilla on havaittu koiranputkea muistuttavaa myrkkykeisoa. Myrkyllistä kasvia on havaintojen mukaan myös Pielisjokivarressa. Todennäköisesti sitä löytyy koko jokivarresta ja muiltakin rannoilta, tiedottaa Joensuun kaupunki.

Ilosaaressa havaittiin kaksi yksilöä, jotka kaupungin kunnossapito käy poistamassa. Kaupunki kartoittaa myrkkykeison esiintymistä ja tarvittaessa poistaa kasvit.

Myrkkykeiso on yleinen luonnonvarainen kosteikkokasvi. Kyseessä on kotimainen luonnonkasvi, ei vieraslaji. Koko kasvi on syötynä myrkyllinen, myrkyllisin osa on sen juurakko. Myrkkykeiso kasvaa vesirajassa, ei kuivalla maalla.

Kasvia ei kannata mennä taittelemaan tai katkomaan, vaan se kannattaa jättää rauhaan. Myrkkykeison hävittäminen vaatii ammattilaisen, jotta se saadaan kokonaisena pois kasvupaikalta.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.