1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Koronapentu on perheen keskipiste, mutta pärjääkö se yksin, kun edessä on paluu lähitöihin? Koirankouluttaja: "Huomaa, että jotain on pielessä"

Monet ovat halunneet koiran koronan aikana, kun etätyö mahdollistaa kotona olemisen. Koiran kannalta ratkaisu ei ole niin hyvä kuin kuvitellaan. Pentuaikana sen olisi hyvä tutustua lajitovereihin, muihin ihmisiin ja tottua myös yksinoloon.

Koronakoiriakin odottaa paluu lähityöarkeen: Pepe-sheltti on tottunut yksinoloon, mutta vieraita ihmisiä se vielä arastelee
Koronakoiriakin odottaa paluu lähityöarkeen: Pepe-sheltti on tottunut yksinoloon, mutta vieraita ihmisiä se vielä arastelee

Koirien suosio kasvoi korona-aikana hurjasti. Uusien koiranomistajien kokemattomuus näkyy jo nyt käyttäytymisongelmina.

Lisää vaikeuksia voi tulla syksyllä, kun moni palaa lähitöihin ja jatkuvasti perheensä kanssa olleiden koirien pitäisikin selvitä kotona yksin.

"Etätyökoirien" tilanne huolettaa kasvattajia. Ongelmakoiriin erikoistunut eläintenkouluttaja Christian Sirviö kertoo, että yhteydenottoja eroahdistustapauksista on alkanut tulla.

– Koira ei osaakaan olla yksin, kun perhe lähtee töihin.

Kennelliiton Lapin aluekouluttaja Tarja Rousu sanoo, että koirapiireissä puhutaan koronapennuista, joilla tärkeä sosiaalistuminen muihin koiriin ja ihmisiin on jäänyt väliin.

Varsinkin koronan alkuvaiheessa kontakteja vältettiin. Monet koirat ovat olleet toista vuotta aina kotiväkensä tuttujen ihmisten seurassa.

– Pennun sosiaalistuminen jäi muutamaan ihmiseen. Kaupungillakin kun kävelit, niin eihän siellä tullut ihmisiä vastaan. Jos kadulla näkyi ihmisiä, niin heidät kierrettiin kaukaa, ettei korona tartu.

Palloa tavoitteleva Pepe-koira on Raija Rasmukselle korvaamaton kaveri korona-aikana. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Myös Kemin seura- ja palveluskoirakerhon näyttelytoiminnasta vastaava Minna Pelander on huomannut muutoksen esimerkiksi koiranäyttelyissä.

– Ne ovat käyneet vain pikku lenkkiä ja niille on heitetty palloa. Mutta kun toinen koira tulee vastaan, niin purraan omistajaa nilkasta. Kyllä sen huomaa, että jotain on pielessä.

"Tappelun ainekset ovat käsillä"

Tarja Rousu muistuttaa, että koiraa pitää opettaa myös yksinoloon, jotta sille ei tule järkytyksenä, kun lapset lähtevät kouluun ja aikuiset töihin.

Hänen mielestään kaikkea ei ole vielä menetetty, mutta asian korjaaminen vaatii enemmän töitä, kun koira on vanhempi.

Myös Christian Sirviö on sitä mieltä, että peliä ei ole vielä hävitty. Hän muistuttaa kuitenkin, että koiralla on pentuvaiheessa hyvin voimakas sosiaalistumisvaihe, jolloin se tutustuu perheeseensä eli laumaansa.

Osalla niin sanotuista koronakoirista se on voinut jo mennä umpeen.

– Siinä on se ongelma, että heti tämän jälkeen tulee luonnollinen rajoitin, ja ne alkavat pelätä vähän kaikkea, Sirviö sanoo.

Häntä huolestuttaa lähinnä, jos koiria yritetään vuoden–puolentoista ikäisenä sosiaalistaa väkisin. Silloin ne ovat hormonaalisesti sellaisessa kehitysvaiheessa, jossa alkaa näkyä niille luontaista reviirikäytöstä ja aggressiota.

– Jos koira viedään tilanteeseen, jossa on vieras koira, jolla silläkään ei ole kokemuksia toisista koirista, voi tulos olla yllättävä. Siinä on kyllä tappelun ainekset käsillä.

Lue lisää: 16-viikkoinen Teppo opettelee koronan jälkeistä aikaa – ja niin on opeteltava muidenkin koirien tai muuten kotona voi odottaa iso tuho

Shetlanninlammaskoiria kasvattava Tarja Rousu sanoo, että koiria tunnutaan nyt ottavan enemmän hetken mielijohteesta. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Neljää pentua jonottaa toistasataa perhettä

Torniolainen Tarja Rousu kasvattaa shetlanninlammaskoiria. Shelttien kysyntä on ollut jo aikaisemminkin runsasta, mutta nyt niistä suorastaan kilpaillaan. Rousun neljää pentua halusi 121 perhettä.

Korona-ajan koirabuumi huolestuttaa kasvattajia. Rousu kertoo, että moni sähköposti alkaa sanoin "nyt olen etätöissä ja minulla on aikaa ottaa koiranpentu".

– Jos voisi näin rumasti sanoa, niin nyt näkyy, että otetaan pentu hetken mielijohteesta. Ennen sitä harkittiin pitempään, Rousu sanoo.

Kyselyjä tulee paljon myös Minna Pelanderille, joka kasvattaa jackrussellinterriereitä. Kemissä asuva Pelander on huomannut, että nyt koiria etsitään laajalta alueelta.

– Kyselyt tulivat ennen tästä lähistöltä, mutta nyt niitä tulee esimerkiksi Espoosta, ja Kuopiosta. Moni laittaa useille kasvattajille saman kysymyksen, että onko sinulla tulossa pentuja, tai onko pentuja jo syntynyt.

Monirotuisten koirien hinta nousee

Pelander kertoo, että kasvattajat pitävät yhteyttä toisiinsa. Tietoa kyselijöistä jaetaan, jotta osataan välttää koiran joutuminen huonoon hoitoon.

– Haluan nähdä, miten perhe toimii koirien kanssa ja mitä heillä on aikomuksena tehdä sen kanssa. Jos perhe haluaa koiran nyt, kun ollaan kotona, niin vastaus on ehdottomasti ei.

Rousu kertoo, että Kennelliiton pentuvälitykseen ilmoittavat pennuista vain ne kasvattajat, joilla on tarvetta etsiä uusia koteja pennuille.

– Nyt valtaosalla kasvattajista on jo hurjat jonot ja heidän ei tarvitse laittaa ilmoitusta pentuvälitykseen, kun pentue syntyy. Se ei anna oikeaa tietoa, paljonko pentuja on oikeasti myynnissä.

Kysyntä näkyy Rousun mukaan rotukoirien ja monirotuisten koirien hintaeron pienentymisenä.

– Sekarotuisten koirien hinnat ovat nousseet.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 20.7. kello 23 saakka.

Lue myös:

Kauppiaan kassakone kilisee, kun Suomi täyttyy koiranpennuista – eikä Amazonkaan vielä uhkaa

Etätyöt laukaisivat valtavan lemmikkibuumin, ja löytöeläintalot tyhjenivät ennätysvauhtia – Kennelliitto: Kasvattajat ryhtyneet teettämään lisää pentuja