1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsät

Metsäteollisuus ja MTK: EU ei näe metsien tarjoamia mahdollisuuksia, mutta strategia on silti pelättyä parempi

Avohakkuita ei olla kieltämässä, ja kansallisen metsäpoliitikan rooli tuodaan aiempaa selvemmin esille. Välittömästi metsänomistajan arjessa ei muutu mikään, sanoo MTK:n metsäjohtaja.

EU:n metsästargia julkaistiin tänään perjantaina. Kuvituskuva. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Metsäteollisuus ja metsänomistajat pitävät tänään julkaistua EU:n metsästrategiaa pelättyä parempana. Esimerkiksi avohakkuita ei olla kieltämässä, ja kansallisen metsäpoliitikan rooli tuodaan aiempaa selvemmin esille.

Vaikka strategia vaikuttaa MTK:n mukaan odotettua paremmalta, metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola arvioi, että komissio ei kuitenkaan ole vielä ymmärtänyt metsänkäytön mahdollisuuksia esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Strategia tuo Mäki-Hakolan mukaan kuitenkin esille metsänomistajien näkökulman, sekä metsien taloudelliset ja sosiaaliset puolet.

– Paljon olisi voinut muuttua, jos EU olisi nähnyt mahdollisuudet, mitä metsät tarjoavat siinä, että korvataan fossiilituotteet uusiutuvalla puulla. Se olisi tarjonnut paljon mahdollisuuksia metsänomistajille ympäri eEurooppaa. Tätä ei valitettavasti vielä nähty.

Metsästrategian ja keskiviikkona julkaistun EU:n ilmastopaketin vaikutuksia metsäsektoriin on kuitenkin vaikeaa arvioida vielä, sillä laajojen pakettien analysointi vaatii aikaa, sanoo metsäjohtaja Karoliina Niemi Metsäteollisuus ry:stä.

– Strategia antaa edelleen mahdollisuuden aktiiviseen ja oikea-aikaiseen metsänhoitoon. Metsäteollisuus ja metsäsektori tekevät töitä, jotta metsien käsittely on taloudellisesti sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää.

Metsäjohtaja Niemi sanoo, että komissio yrittää hivuttaa metsiä koskevaa päätösvaltaa pois Suomesta.

– Komissio yrittää nipistää pikku hiljaa metsäpoliittista päätösvaltaa sinne EU:n ja Brysselin päähän. Jatkotoimenpiteissä on tärkeä vaikuttamisen paikka niin jäsenvaltioilla kuin metsäsektorilla siinä, että meitä kuullaan ja osallistetaan ja että ne asiat, jotka kuuluvat kansalliseen päätäntävaltaan, ovat siellä jatkossakin.

Metsäjohtajat huomauttavat, että strategia on suuntaa antava. Epäselväksi jäi vielä esimerkiksi termien määrittely; mikä lasketaan esimerkiksi vanhaksi metsäksi tai mitä tehdään turvemaiden puuntuotannolle, MTK:n Mäki-Hakola sanoo.

Välittömästi metsänomistajan arjessa ei hänen mukaansa muutu mikään.

– Se, mikä saattaa muuttua, on että jos ympäristöpuolen kautta tulee erilaisia suojeluvelvoitteita tai vaatimuksia, mutta se jää nähtäväksi strategian toimeenpanovaiheessa.

Hän toivoo, että metsänomistajille saadaan lähitulevaisuudessa kannusteet parempaan metsänhoitoon.

– Toivottavasti mennään siihen suuntaan, että metsänomistajan puuta kysytään entistä enemmän. Se tarkoittaa sitä, että toivottavasti metsänomistajille luodaan kannusteet hoitaa metsiä entistäkin paremmin, että ne kasvavat entistäkin enemmän ja tarjoavat monipuolisia hyötyjä sekä puunkäytössä että monimuotoisuudessa.

Lue lisää aiheesta:

EU julkaisi metsästrategian ja lupailee, että avohakkuita ei kielletä – metsätalousministeri Lepän mukaan strategia on "pelättyä parempi"

Määräily ärsyttää – Suomalaiset metsänomistajat turvautuneet "aavistushakkuisiin" vastavetona EU:ssa valmisteltavalle metsästrategialle

Avohakkuut tyrmänneestä EU:n metsästrategiasta alkoi vääntö – Suomi ja joukko muita maita vetoaa komissioon: metsiä ei saisi "alistaa" ympäristönäkökohdille