1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Helle ei ole aikaistanut hillasesonkia, mutta laatuun se saattaa vaikuttaa – Jesse Ylimäki, 16, tienasi viime vuonna moporahat hillastamalla, nyt tavoitteena on bensarahat

Lapin hillasesonki on alkanut ennätyslämpimästä kesästä huolimatta normaaliin aikaan. Pitkään jatkuneet helteet ovat saattaneet vaikuttaa marjojen laatuun avosoilla. 16-vuotias Jesse Ylimäki poimii hilloja myyntiin.

16-vuotias Jesse Ylimäki kerää hilloja myyntiin. Kuva: Jesse Ylimäki

Lapin hillasesonki on käynnistynyt tavanomaiseen aikaan. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Rainer Peltolan mukaan hillat ja marjat kypsyvät vuodesta toiseen jopa ällistyttävän tarkasti samoihin aikoihin.

– Muutamien päivien heitot kypsymisessä sinne tai tänne ei ole paljon. Todella paahteisilla paikoilla hillaa saattaa toki olla heikommin, mutta käsittääkseni korpihillan tilanne on hyvä, Peltola sanoo.

Hänen mukaansa pitkään jatkuneet helteet saattavat kuitenkin vaikuttaa tänä vuonna hillan laatuun. Avoimilla paikoilla hillan laatu on saattanut kärsiä helteistä.

– Hilla siis kypsyy samoihin aikoihin, mutta satokausi voi jäädä lyhyeksi, jos helteet jatkuvat, Peltola sanoo.

Lapin sää on kuitenkin viilentynyt, eikä alkavalle viikolle ole luvassa enää hellelukemia. Epävakainen sää todennäköisesti pidentää kautta. Peltolan mukaan tulossa näyttäisikin olevan varsin tavanomainen hillavuosi.

– Niin tai näin, tosipoimijat poimivat hillaa vuodesta toiseen, sanoipa tutkija sadosta mitä tahansa.

Lue lisää:Ryntäävätkö kaikki hillasoille jälleen yhtä aikaa? Hyvä sato voi paahtua helteessä nopeasti yli, poliisi pelkää eksymisten sumaa

Moporahat hillasoilta

Kemiläinen 16-vuotias Jesse Ylimäki on käynyt toteamassa vuoden hillatilanteen Simon ja Kemin alueen soilla. Ylimäen mukaan hillaa löytyy kyllä, mutta marjojen eteen saa urakoida viime vuotta enemmän.

Viime viikolla Ylimäen kolmen tunnin hillareissun saldo oli neljä litraa marjoja.

– Viime vuonna tienasin 800 euroa poimimalla hilloja. Ostin rahoilla mopon. Tänä vuonna rahat menevät bensaan, Ylimäki sanoo.

Lue lisää: Ensimmäiset hillat kypsiä Ranualla

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.