1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. tulvat

Yle Saksan pahimmassa tuhopaikassa Erftstadtissa: “Hiekkasäkkejä täytetään talkoilla ja palokunta pumppaa vettä pois joesta”

Ennätykselliset rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia erityisesti Saksassa ja Belgiassa. Yli 120 ihmistä on kuollut, ja useita tuhansia on evakuoitu kodeistaan. Saksan Erftstadtin keskustaan on kasattu tuhansia hiekkasäkkejä.

EU-erikoistoimittajamme Janne Toivonen antaa raportin Erftstadista
EU-erikoistoimittajamme Janne Toivonen antaa raportin Erftstadista

Rankkasateet ovat aiheuttaneet viime päivinä tuhoisia tulvia erityisesti Saksassa ja Belgiassa. Saksassa tulvat ovat runnelleet voimakkaimmin Rheinland-Pfalzin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltioita. Tulvien on arveltu olevan pahin katastrofi Saksassa sitten toisen maailmansodan.

Belgiassa pahin tilanne on ollut Liègen alueella. Myös Hollannissa Limburgin alueella on evakuoitu ihmisiä tulvavaaran vuoksi.

Ylen EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen on paikan päällä seuraamassa tilannetta Saksassa Erftstadtsissa, missä talkootyöt tulvan tuhojen korjaamiseksi ja ehkäisemiseksi ovat täydessä vauhdissa.

– Kaupungin keskusaukiolla on täytetty hiekkasäkkejä tuhansittain ja suojattu niiden avulla liikkeitä ja asuntoja. Täällä on täysi operaatio menossa, Toivonen sanoo.

Läheisessä Erftstadtiin kuuluvassa Blessemin kylässä tilanne on kuitenkin vielä huonompi. Poliisi on estänyt pääsyn kylään, mutta Toivosen mukaan Blessemiä ei ole evakuoitu kokonaan.

– Blessemissä on kuvissa näkyvä valtava kuoppa, joka syntyi tulvan aiheuttamasta maanvyörymästä. Sen mukana lähti Blessemin linnaa myötä kaikki.

Blessemin kylä Erftstadtissa on yksi pahiten kärsineistä alueista Saksassa, kun maanvyörymä aiheutti laajaa tuhoa. Kuva: Sebastien Bozon / AFP

Tällä hetkellä paikalliset pelkäävät läheisellä Eifel-vuorella olevan padon murtuvan, jonka seurauksena suuret vesimassat tulvisivat kylään. Toivosen mukaan viranomaiset ovat kertoneet padon olevan herkillä.

– Jos pato murtuu, sieltä tulee todella paljon vettä koko Erftstadtiin.

Toivosen mukaan noin sata henkilöä on kasaamassa hiekkasäkkejä kylän suojaksi, ja palolaitos pumppaa vettä pois joesta.

"Täällä oli tullut kaksi päivää aivan täysillä vettä"

Tilanne Erftstadtissa ja koko tulva-alueella on hyvin poikkeuksellinen.

Tunnelma kaupungissa on pöyristynyt ja huolestunut, mutta ihmisten mielialaa helpottaa tieto siitä, että suurin osa kaupunkilaisista on turvassa.

– Eräs nelikymppinen mies kertoi kokeneensa pientä joen nousua keskustassa. Vesi on aiemmin noussut pyörätielle, muttei mitään tällaista. Täällä oli tullut kaksi päivää aivan täysillä vettä, Toivonen kertoo.

Erftstadtin asukkaat ovat joutuneet jättämään kotinsa vaara-alueilla, kun kaksi päivää kestäneet rankkasateet ovat aiheuttaneet laajoja tulvia. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

Varautuneisuutta on Toivosen mukaan myös aistittavissa, koska ainakin yksi asukas on kuollut ja ihmisiä on kateissa. Epätietoisuutta on paljon, koska esimerkiksi Blessemin kylään pääsy on estetty.

Paljon kaupunkilaisia on liikkeellä saadakseen tietoa tapahtumista ja toteutuneista tuhoista.

Monet haluavat ojentaa auttavan kätensä hiekkasäkkien täyttötalkoissa ja muissa varotöissä. Maaseutumaisella pikkukaupungilla on myös työkoneita omasta takaa.

Paikan päällä oleva Ylen erikoistoimittajan Janne Toivosen mukaan paikalliset ovat huolissaan mahdollisista lisäsortumisista Blessemin kylässä. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

– Täällä on paljon traktoreita ja erilaisia maansiirtokoneita, joita on saatu mukaan avuksi esimerkiksi hiekkasäkkien siirtämiseen ja vallien rakentamiseen.

Ilmassa on huojennustakin, sillä sateet alkavat olla ohi. Vedenpinnankaan ei pitäisi enää sateiden vuoksi nousta. Helpotuksesta ei vielä voi kuitenkaan huokaista.

– Riskipaikkoja ovat nyt padon mahdollinen murtuminen ja Blessemin kylän sortuminen lisää, Toivonen sanoo.

Lue lisää aiheesta:

Tässä artikkelissa seuraamme Euroopan tulvatilanteen kehittymistä hetki hetkeltä