1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

"Tuho on täydellinen" – Ahrweilerin Vanhankaupungin porttien sisällä vastassa on täysi katastrofi, raportoi Ylen erikoistoimittaja Saksan tulva-alueelta

Tuhojen lopullinen järkyttävyys Saksassa on alkanut selvitä lauantain mittaan. Monien saksalaisten ajatukset ovat kulkeutuneet maailmansotaan.

Tulva on tehnyt pahaa tuhoa Bad Neuenahr–Ahrweilerin kaupungissa Saksassa. Sadan ihmisen uskotaan kuolleen Ahrweilerin alueella. Kuva: Friedemann Vogel

ERFTSTADT & BAD NEUENAHR-AHRWEILER Täysi tuho odottaa Bad Neuenahr–Ahrweilerin kaupungissa Rheinland-Pfalzin osavaltiossa 20 kilometriä Bonnista etelään.

Jo kilometrien päässä Ahrweilerin vanhankaupungin keskustasta vastaan tulee mutaisia ihmisiä lapioiden ja vetokärryjen kanssa, tuoden tai hakien jotain.

Vanhankaupungin porttien sisällä vastassa on täysi katastrofi. Äkillisesti jopa usean metrin korkeuteen ahtailla kaduilla noussut tulvavesi yllätti kaupunkilaiset täysin. Kuolleita on kymmeniä, ja kateissa vielä monia.

Pelastustyöntekijät tutkivat tulvavahinkoja. Kuva: Friedemann Vogel

Kun kellareista pumpataan vettä, sen alta voi paljastua ruumiita. Pelastustyöt jatkuvat toista päivää.

Vesi nousi seitsemän metriä

Katolisen seurakunnan pastorit Heiko Margvardsen ja Jörg Meyrer kävelevät nilkkoihin ulottuvassa mutavellissä ja tervehtivät kaikkia. Osa on menettänyt perheenjäsenen, ystävän tai tutun.

– Torstaina lohdutin nuorta miestä, joka oli palannut etsimään tyttöystäväänsä, kun vettä oli vielä yli puolitoista metriä. Eilen tyttöystävä löytyi kuolleena, Margvardsen kertoo.

Keskiaikaisia kortteleita on muurien sisällä kymmeniä. Yksikään ei ole säästynyt.

Kuva: Friedemann Vogel
Tulvan jälkiä Bad Neuenahr–Ahrweilerin kaupungissa. Kuva: Friedemann Vogel

Reinin sivujoen Ahrin pinta nousi metrikaupalla, kun rankkasateet olivat jatkuneet kaksi päivää. Aiempinakin vuosina vedenpinta oli ollut joskus laaksossa koholla enimmillään neljä metriä, paikalliset kertovat. Nyt se nousi yli seitsemän metriä, he sanovat.

Tulva katkaisi kaupunkiin johtavan kivisillan ja syöksyi valtavalla voimalla kadulle.

Vesimassat veivät mukanaan autot ja polkupyörät ja luhistivat jopa kokonaisia taloja. Pastori Margvardsenin mukaan monet talot on rakennettu kalkkikivestä.

"Kaikki on rakennettava uusiksi"

Itämaisen vaatekaupan väki kantaa ulos säkkikaupalla täysin mutaisia vaatteita. Kreikkalaisen ravintolan työntekijät ovat kantaneet ulos alkoholipullot laatikoissa, jotka ovat täynnä kuravettä.

Kaikkialla on raivauksen jälkiä: jääkaappeja, huonekaluja, jätettä, hajonnutta tavaraa. Niitä vedetään ulos kapeilta kaduilta kärryillä tai pienillä kauhakuormaajilla, sillä isot autot eivät mahdu kapeille kaduille.

– Tuho on täydellinen. Kaikki on rakennettava uusiksi, pastori Margvardsen sanoo.

Tulva nousi myös Bad Neuenahr–Ahrweilerin hautausmaalle. Kuva: Friedemann Vogel

Pormestari pelastettiin panssariautolla

Kaikkien tuntema Erftstadtin Blessemin kylän entinen pormestari, 85-vuotias Helmut Zimmermann, pelastettiin kodistaan armeijan panssariautolla torstaina.

Vesi oli tulvinut Zimmermannin talon kellarin täyteen, kännykän akku oli lopussa, sähköt poikki ja tie kylään katkennut. Vaimo Irmgard, 82, oli keskustassa tekemässä työpäivää tytär Andrea Riesen vaateliikkeessä. He olivat huolissaan miehestä, johon ei saatu yhteyttä. Huolissaan oli mies itsekin.

– Koko kellari oli veden vallassa ja vesi nousi. Lopulta talon eteen ajoi armeijan panssariauto. Oli aikamoinen operaatio päästä sen katolla olevasta luukusta sisään, prima ballerina, Helmut Zimmermann vitsailee jo tilanteelle.

Huonokuuloinen 94-vuotias naapuri pelastettiin murtamalla ulko-ovi.

Irmgard ja Helmut Zimmermann. Kuva: Janne Toivonen / Yle

Kuin Aachenin pommitukset sodassa

Zimmermann kertoo, että hänen mieleensä tulivat toisen maailmansodan Aachenin pommitukset, jolloin hän pienenä poikana pakeni useita kertoja äitinsä kanssa kotitalon kellariin suojaan.

Tulvavesi vyöryi 2 000 asukkaan kylään torstaina, ja eilen perjantaina osa kylästä ja sen vanha linna romahtivat mutakuoppaan tulvavesien aiheuttaman maanvyöryn vuoksi.

Dramaattiset kuvat maanvyörymästä levisivät uutistoimistojen kautta ympäri maailmaa.

Erftstadtin Blessemin kylän maanvyörymä. Kuva: Handout / AOP

Blessemin kylän evakuointi saatiin päätökseen myöhään eilisiltana. Toistaiseksi kylässä ei ole vahvistettu tietoa kenenkään kuolemasta. Kaikkia asukkaita ei ollut lauantaiaamuun mennessä tavoitettu.

– Viranomaiset aikovat tutkia jokaisen talon. Vasta myöhemmin selviää, pystyykö kukaan enää elämään kylässä. Mutta tärkeintä on, että olemme turvassa, Helmut Zimmermann sanoo tytär-Andrean kotona.

Kylä on rakennettu hiekkamaalle, ja sortuman vuoksi on mahdollista, että ainakin sadat ihmiset menettävät kotinsa. Blessemin kylä sijaitsee noin 20 kilometriä lounaaseen suurkaupunki Kölnistä.

"Emme ole koskaan kokeneet mitään tällaista"

Kaupunkilaiset suojasivat pääkatujen asuntoja, liikkeiden sisäänkäyntejä ja sähkökaappeja hiekkasäkeillä. Kuva: Sebastien Bozon / AFP

Toinen maailmansota on tullut mieleen muillekin erftstadtilaisille. Pahin katastrofi sen jälkeen, he sanovat.

– Emme ole koskaan kokeneen mitään tällaista. Oman elämäni aikana vesi on muutaman kerran noussut kesäisin pyörätielle, mutta tämä on valtava katastrofi. Kaksi päivää satoi aivan kaatamalla, 2–3 kuukauden normaali sademäärä kerralla, sanoo Erftstadtin pääkadun varrella Markus Lieschied.

Uhka on yhä päällä. Saksan ja Belgian rajan Eifel-vuorijonolla sijaitsevan Steinbachtalin padon takana on valtava vesimassa, ja pato on ollut jo yli vuorokauden murtumisvaarassa. Jos näin käy, Erftstadtin kaduille tulvisi valtava vesimassa.

Kaupunkilaiset suojasivat perjantaina pääkatujen asuntoja, liikkeiden sisäänkäyntejä ja sähkökaappeja tuhansilla hiekkasäkeillä. Säkkejä täytettiin torilla satojen ihmisten talkoovoimin koko päivän ajan. Kaupungin hotelliravintola tarjosi ilmaista ruokaa ja juomaa.

Kriisi myös yhdistää ihmisiä

Perhe istuu talon edessä suojassa tulvavedeltä. Kuva: Sascha Steinbach / AOP

Tuho on yhdistänyt kaupunkilaisia tavalla, joka liikuttaa Helmut ja Irmgard Zimmermannia.

– On koskettavaa, miten moni on tarjonnut pelkästään meille apuaan. Meillä on kaikki hyvin ja saamme asua täällä tyttären luona, mutta monelle tämä on valtava tragedia, Helmut Zimmermann sanoo.

Vielä eilen kaikki huomio oli akuutissa hädässä. Nyt lauantaina on päästy monin paikoin siivoamaan ja raivaamaan vesimassojen runtelemia autoja, rakennuksia ja veden mukana ajelehtinutta irtotavaraa.

Kymmenittäin autoja on jäänyt veden varaan, ja veneillä liikkuvat pelastajat ovat tutkineet niitä ruumiiden varalta. Useat sadat pelastajat rehkivät edelleen Nordrhein-Westfalenin osavaltion eteläosissa ja Rheinland-Pfalzin pohjoisosissa.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ja Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri, liittokansleriksi mielivä Armin Laschet vierailivat molemmat tänään lauantaina tulva-alueilla.