1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Prisma-kauppaketju

Harvinaisen raju sähkökatko sulatti Joensuun Prisman kaikki kylmätuotteet – nyt kaupan toiminta on alkanut palautua kohti normaalia

Sähkökatko sulatti Joensuun Prisman kaikki kylmätuotteet torstain ja perjantain välisenä yönä. Liike avattiin asiakkaille perjantaina kello 13. Tänään lauantaina kylmähyllyjä on täytetty kovaa vauhtia. Kestää kuitenkin useita päiviä ennen kuin Prismassa palataan normaaliin.

Joensuun Prismassa työntekijöitä jouduttiin hälyttämään vapailta töihin ja työpäiviä venyttämään normaalia pidemmiksi, koska kaikki sähkökatkon pilaamat kylmätuotteet piti kirjata ylös. Kuva: Jaana Kainulainen / Yle

Joensuun Prismassa sähkökatkon jälkeisten tuhojen selvittely on edennyt hyvin, tilanne on nyt stabiili ja olosuhteisiin nähden hyvä, Joensuun Prisman johtaja Olli Kontiainen arvioi.

Sähkökatko sulatti Joensuun Prisman kaikki kylmätuotteet torstain ja perjantain välisenä yönä. Sen jälkeen myymälässä on painettu töitä hiki hatussa tilanteen korjaamiseksi.

– Aika hyvin saimme eilisen aikana tilannetta selviteltyä ja inventaariota tehtyä. Myymälä avattiin asiakkaille jo eilen perjantaina iltapäivällä kello 13. Kaiken kaikkiaan olosuhteisiin nähden tilanne on hyvä, Kontiainen arvioi lauantaina puolilta päivin, kun sähkökatkosta oli kulunut reilu vuorokausi.

Myyntikelvottomat tuotteet saatiin pois myymälästä perjantain aikana ja uusien tuotteiden hyllytys aloitettiin Prismassa välittömästi sen jälkeen.

– Tänään olemme laittaneet uusia tuotteita hyllyyn, joita on tullut isoja kuormia. Eli olemme saaneet täydennyksiä kylmätuotteisiin, Joensuun Prisman johtaja Olli Kontiainen kertoo.

Joensuun Prisman johtaja Olli Kontiainen kertoo, että kylmätuotteisiin on saatu täydennyksiä, mutta tuotepuutteita esiintyy silti vielä usean päivän ajan. Kuva: Jaana Kainulainen / Yle

Vahinkojen määrä ei vielä selvillä, ensi viikolla tiedetään enemmän

Joensuun Prisman kylmälaitteet saatiin toimimaan jo eilen perjantaina. Kylmälaitevian aiheuttanut rikkoutunut muuntaja korjattiin lopullisesti viime yönä.

Vielä ei tiedetä tarkasti, kuinka paljon pilaantuneita kylmätuotteita on jouduttu heittämään roskiin tai kuinka suuria euromääräiset vahingot ovat. Kontiaisen mukaan eiliset arviot pätevät edelleen.

Sulaneita ja lämmenneitä tuotteita arvioitiin olevan Prismassa kymmeniä tuhansia, joten hyllyjen tyhjentäminen ja täydentäminen vie aikaa. Tavaratalolle arvioitiin aiheutuvan sähkökatkosta satojen tuhansien eurojen tappiot.

– Ensi viikolla katsomme näitä asioita tarkemmin. Kuusinumeroisista summista puhutaan euromääräisten tappioiden osalta ja pilaantuneiden tuotteiden määrissä hieman pienemmistä luvuista, Kontiainen arvioi.

Sulaneita ja lämmenneitä tuotteita on Prismassa kymmeniä tuhansia, joten hyllyjen tyhjentäminen ja täydentäminen vie aikaa. Tavaratalolle aiheutuu sähkökatkosta satojen tuhansien eurojen tappiot. Kuva: Jaana Kainulainen / Yle

Osa kylmähyllyistä saatu täytettyä kriittisimmillä tuotteilla

Tällä hetkellä osa Joensuun Prisman kylmähyllyistä on saatu täytettyä, sillä hyllyjä on täytetty tavallisella lauantain kuormalla. Tuotepuutteita esiintyy siis vielä useiden päivien ajan.

– On puutteita, koska kylmähyllyt olivat eilen aivan tyhjät. Normaalit lauantain kuormat tulivat, mutta eivät ne vielä hyllyjä auta täysiksi täyttämään. Tämä vie luonnollisesti pidemmän aikaa.

Kontiaisen mukaan tärkeimpien eli suosituimpien kylmätuotteiden saatavuus on Joensuun Prismassa nyt varmistettu. Puhutaan esimerkiksi maidoista ja lihatuotteista, kuten grillimakkaroista näin kesäaikaan.

Myymälässä siirrytään pikkuhiljaa kohti normaalia arkea.

Joensuun Prisman johtaja Olli Kontiainen haluaa kiittää henkilökuntaa uskomattomasta venymisestä, sillä työntekijöitä jouduttiin hälyttämään vapailta töihin ja työpäiviä venyttämään normaalia pidemmiksi.

Nainen seisoo huomioliivit päällä Prisman etuovella.
Yle kävi paikan päällä seuraamassa, miten hyllyjä tyhjennettiin Joensuun Prismassa perjantaina aamupäivällä.

Lue lisää:

Sähkökatko sulatti Joensuun Prisman kaikki kylmätuotteet yöllä – katso videolta, kun työntekijät heittävät lämmenneet ruoat pois