Hyppää sisältöön

Riikka-rajuilma rymistelee sunnuntaina Suomen yli – Ilmatieteen laitos varoittaa Itä-Suomea vaarallisen rajusta ukonilmasta

Sunnuntaina Suomen sää jakautuu kahtia: Lapissa sataa rankasti ja muu Suomi saa ennätyshelteiden perään vaarallisiksi kuvattuja ukkospuuskia. Rajuilma on nimetty Riikaksi ja se on jo neljäs nimetty rajuilma tänä kesänä.

Ukkosen todennäköisyys 18.7.2021
Ukkosen todennäköisyys 18.7.2021

Tänään sunnuntaina Riikan päivänä sää muuttuu vaaralliseksi maan itäosassa, Kainuussa, Koillismaalla ja Keski-Suomessa. Lännestä itään kulkee nopea kylmä rintama. Se työntää edellään kosteaa ilmaa, joka purkautuu ukkosiin.

Luvassa on pohjoisinta Suomea lukuunottamatta nopeasti syntyviä ukkosia ja vaarallisen kovia ukkospuuskia, jopa yli 25 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartalla (siirryt toiseen palveluun) rajuilmasta varoitetaan oranssilla värillä, joka tarkoittaa vaarallista. Mahdollisia seurauksia kuvataan näin: "Yleisesti tuulivahinkoja, paikoin myös yhtenäisiä vahinkoalueita. Paikallisesti suurta raivaustarvetta, pitkiä sähkökatkoja sekä katkoja teleliikenteessä."

Näin ukkospuuskat etenevät kello 12, 15 ja 18.

Aluksi ukkostelee jo yöllä Pohjanmaan rannikolla. Iltapäivän tunteina rintama saavuttaa Itä-Suomen ja Kainuun, jolloin on odotettavissa voimakkaimmat ukkospuuskat, joita Riikka-rajuilma puhkuu.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sade- ja ukkoskuurot voimistuvat nopeasti jopa rajuilmaksi ja kaunis kesäpäivä muuttuu yllättävästi epävakaaksi ja puuskaiseksi. Ulkoilijoiden ja retkeilijöiden on syytä olla erityisen varuillaan.

Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan näin kova ja nopeasti etenevä rajuilma vaatii, että ilmakehässä kaikki ainesosat ovat kohdallaan.

– Lämpö, tuuli, kosteus. Kun ne ovat kohdallaan, syntyy tällainen ukkospuuskien rintama. Luoteesta virtaa kuivaa ilmaa, ja sen eturintamassa virtaa lämmintä ja kosteaa ilmaa. Se purkautuu ukkosiin, Borgström summaa.

Rintaman eri puolilla oleva ero näkyy lämpötiloissa: ukkosrintaman itäpuolella lämpötilat ovat 26–28 astetta ja rintaman jälkipuolella jopa vajaat 20 astetta.

– Sunnuntaina iltapäivällä Suomi jakautuu kahtia. Lappi ja muu Suomi ovat kuin kaksi eri maailmaa: Lapissa matalapaine tuo runsaita sateita, jotka paikoin voivat tuoda jopa 50 mm vettä, etelämpänä on ukkospuuskia ja helteitä ja viilenevää säätä, Borgström sanoo.

Jos rajuilman odotetaan aiheuttavan maa-alueilla merkittäviä vahinkoja, Ilmatieteen laitoksen meteorologit nimeävät sen Yliopiston Almanakan nimipäiväkalenterin mukaan. Nimeksi valitaan kalenterista ensimmäinen käyttämätön nimi, joka nyt on siis Riikka.

Riikka on tälle kesälle jo neljäs rajuilma. Aiempia olivat Ahti (21.6.) ja Paula (22.6.) Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sekä Aatu (23.6.), joka riehui maan etelä- ja itäosassa ja Uudeltamaalta Pohjois-Karjalaan.