1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Kilpisjärvellä havaittiin todennäköisesti koko Euroopalle uusi lintulaji

Uusi lintuhavainto tehtiin käsivarren Lapissa, missä retkeilijät havaitsivat entuudestaan tuntemattoman laulajan, kamtshatkanuunilinnun. Aasian itäisimmissä osissa pesivästä linnusta ei ole Euroopassa aiemmin tehty hyväksyttyä havaintoa.

Kamtshatkanuunilintu havaittiin Suomessa ensimmäistä kertaa Enontekiöllä Kilpisjärvellä 18. heinäkuuta. Kuva: Petteri Lehikoinen / Avescapes

Suomen ja tiettävästi koko Euroopan ensimmäinen kamtshatkanuunilintu havaittiin tänään iltapäivällä Enontekiön Kilpisjärvellä, kertoo lintuyhdistysten keskusjärjestö Birdlife Suomi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Käsivarren Lapissa retkeilleet Petteri ja Aleksi Lehikoinen sekä Hanna Laakkonen kuulivat heille entuudestaan tuntematonta linnunlaulua. Näkyviin saatu lintu näytti lapinuunilinnulta, mutta laulu ei sopinut sille.

Kokeneet lintumäärittäjät totesivat laulun kuulostavan kamtshatkanuunilinnulta. Varmuuden vuoksi lintu vielä pyydystettiin ja mitattiin. Myös mitat sopivat paremmin kamtshatkanuunilintuun kuin lapinuunilintuun.

– Luulin aluksi, että se on idänuunilintu. Se on kaakkoinen, eteläinen laji ja olisi sekin jo Kilpisjärvellä hyvä havainto. Kun nähtiin, että se on lapinuunilinnun näköinen, niin ajatukset meni kaukoidän lajeihin. Ne on tästä kotoisasta lapinuunilinnusta erotettu omaksi lajikseen ihan tuoreeltaan, alle kymmenen vuotta sitten, kertoo ornitologi Petteri Lehikoinen.

Lopullinen lajimääritys varmistuu, kun linnusta pudonneista höyhenistä tehdään DNA-analyysi.

Aasian itäisimmissä osissa pesivää lintua ei tiettävästi ole aiemmin havaittu Euroopassa

Kamtshatkanuunilintu pesii Aasian itäisimmissä osissa Tšuktšien niemimaalla, Kamtšatkan niemimaalla sekä Sahalinin saarella. Laji talvehtii Filippiineillä ja Indonesiassa.

– Etenkin kaukomuuttajilla tällaista harhautumista tapahtuu. Yleensä nimenomaan muuttoaikaiset sääolosuhteet saattavat helposti harhauttaa niitä reitiltään ja ne voivat päätyä hyvinkin kauas normaaleilta pesimäalueiltaan, Lehikoinen selittää.

Euroopasta ei ole aiempia hyväksyttyjä havaintoja lajista. Norjasta on ilmoitettu mahdollinen havainto kamtshatkanuunilinnusta syyskuussa 2016.

Edellisen kerran toukokuussa Suomessa tehtiin uusi lintulajilöytö, kun kivikkosatakielestä tehtiin havainnot Kemiönsaarella.

Birdlife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut.

Ornitologi Petteri Lehikoinen havaitsi ystäviensä kanssa kamtšatkanuunilinnun Kilpisjärven kylällä.