1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maakunnat

Uutissuomalaisen kysely: Kaksi viidestä vastustaa maakuntaveron käyttöönottoa

Gallupin mukaan vain joka viides suomalainen kannattaa maakuntaveroa. Suuri osa ei osaa sanoa kantaansa.

Suunniteltu maakuntavero ei innosta suomalaisia. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Vain 20 prosenttia suomalaisista kannattaa maakuntaveron käyttöönottoa, ilmenee Uutissuomalaisen gallupista. Vastustajien osuus on liki 40 prosenttia. Hieman yli 40 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Lue lisää: Keskisuomalainen: USU-gallup: Kansalaisilta vain vähän kannatusta maakuntaverolle – "Kyse on myös siitä, miten se toteutetaan" (siirryt toiseen palveluun)

Maakuntavero liittyy sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen eli sote-uudistukseen, joka hyväksyttiin eduskunnassa kesäkuussa. Pitkään valmistellun uudistuksen myötä terveydenhoidon, sosiaalipalvelujen ja pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille eli maakuntatasolle vuoden 2023 alussa.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen toteaa Uutissuomalaiselle, että kansalaiset suhtautuvat veroon kyselyn perusteella varsin penseästi. Uudistus on jäänyt Lehtisen mukaan monelle aika epäselväksi.

Suurituloiset torjuvat maakuntaveron

Kyselyssä perussuomalaisten ja kokoomuksen äänestäjien lisäksi veroa vastustavat voimakkaimmin suurituloiset. Pääsääntöisesti mitä suuremmat tulot vastaajalla on, sitä varmemmin hän suhtautuu maakuntaveroon kielteisesti, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämä gallup tehtiin 15.–23. kesäkuuta. Kyselyn virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Valtiovarainministeriö asetti maaliskuussa 2020 parlamentaarisen komitean selvittämään maakuntaveroa. Komitea ei pitänyt maakuntaveroa ajankohtaisena. Hallitus on kaavaillut, että maakuntavero tulisi voimaan viimeistään vuonna 2026. Maakuntaveron käyttöön ottamisella ei ole tarkoitus nostaa kokonaisverotuksen tasoa.

Lue lisää:

Maakuntaveroa ei saa säätää hutkien, varoittaa veroekspertti: "Kun verotusoikeus hyvinvointialueille kerran annetaan, sitä on vaikea ottaa pois"

Pääministeri Marin: Maakuntavero pitää säätää osana sote-uudistuksen kokonaisuutta – hallituskumppani keskusta suhtautuu veroon penseästi

Maakuntavero voimaan vuonna 2026