1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Tulvien uhreille luvataan apua monelta suunnalta – Merkel: "Saksan kielessä ei ole sanoja kuvailemaan tätä tuhoa"

Saksan ja Belgian tuhotulvissa on kuollut ainakin 191 ihmistä. Viikonloppuna hätäapua luvattiin tulva-alueiden uhreille niin hallitusten kuin EU:n taholta. Myös ilmastonmuutoksen torjuntaa peräänkuulutettiin painokkaasti.

Saksan liittokansleri Angela Merkel (keskellä) vieraili sunnuntaina kovia kokeneessa Schuldin kunnassa. Kuva: Abdulhamid Hosbas / AOP

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaati järeämpiä toimia ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun vieraillessaan maan länsiosien tulva-alueilla sunnuntaina.

– Tämä on hirvittävää. Saksan kielessä on hädin tuskin sanoja kuvailemaan tällaista tuhoa, Merkel sanoi uutistoimistojen mukaan Rheinlandin-Pfalzin osavaltion kovia kokeneille asukkaille.

Pahasti kärsineissä kunnissa, Schuldissa ja Adenaussa vieraillut Merkel lupasi välittömästi tukea tulva-alueiden asukkaille.

Valtiovarainministeri Olaf Scholz kuvaili Bild-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) hallituksen tavoitteita konkreettisemmin. Hänen mukaansa valmisteilla on yli 300 miljoonan euron edestä hätäapua tuhoalueille sekä miljardien eurojen tukipaketti vaurioituneiden talojen, teiden ja siltojen korjaamiseen.

Talous- ja energiaministeri Peter Altmaier täsmensi, että esimerkiksi alueen yrityksille voitaisiin myöntää 10 000 euroa tulva- ja koronatukea.

Tulva-alueille sataa apua myös vapaaehtoistyöntekijöiltä sekä järjestöiltä ja urheiluseuroilta, jotka keräävät rahaa loukkaantuneille, uhrien perheille ja kotinsa menettäneille.

Lisää resursseja ilmastonmuutoksen torjuntaan

Merkel näki tulvakatastrofissa yhteyden ilmastonmuutokseen. Hän totesi, että Saksan on hetimmiten parannettava ja nopeutettava ilmastonmuutoksen vastaisia toimiaan.

– Hallitus aikoo hoitaa tätä luonnonkatastrofia lyhyellä tähtäimellä, mutta myös pitkällä tähtäimellä. Varmistamme, että keskitymme enemmän ilmastonsuojeluun, liittokansleri lupasi.

Viikonloppuna Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili tulvista kärsineillä alueilla Belgiassa, jonne EU on lähettänyt pelastusapua (siirryt toiseen palveluun).

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Mukana oli Belgian pääministeri Alexander de Croo, joka Merkelin tavoin veti yhteyden tulvien ja ilmastonmuutoksen välille ja kertoi pyytäneensä EU:lta apua tulva-alueille. Von der Leyen lupasi EU:n puolesta tukea jälleenrakentamiseen.

Tuhojen laajuutta kartoitetaan edelleen

Maanantaiaamuun mennessä Saksassa on vahvistetusti kuollut 160 ja Belgiassa 31 ihmistä. Satoja ihmisiä on edelleen kateissa.

Saksassa ja Belgiassa pahimmat tulvat ovat väistymässä. Sadat pelastustyöntekijät tekevät edelleen töitä tuhojen keskellä, joiden todellinen laajuus on edelleen paljastumassa. Laajoja sähkökatkoja ja ongelmia verkkoliikenteessä on edelleen.

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan rankkoja sateita ei ole luvassa lähipäivinä, paitsi Baijerin osavaltiossa ehkä maanantaina päivällä.

Belgiassa on tiistaina tarkoitus viettää kansallista surupäivää kuolleiden muistolle.

Lue lisää:

Yle seuraa: Tuoreimmat tiedot Euroopan tulvakatastrofista

Kolmimetrinen tulva-aalto yllätti autoilijat Saksassa – Miksi Länsi-Euroopan tulvat olivat niin tuhoisat?

Tuhoalueella asuva Saara Hanke kuvailee tunnelmaa Saksassa traumatisoituneeksi: "Tällaista näkymää ei ole ollut sodan jälkeen"