Hyppää sisältöön

THL:n asiantuntija: koronarokotteiden annostusväliä voi lyhentää muutamalla viikolla – tavoitteena täyttää käyttämättä jääviä rokotusaikoja

Suomessa on ollut keväästä lähtien käytössä 12 viikon annostusväli ensimmäisen ja toisen koronarokotteen välillä. Esimerkiksi Oulussa tehosteannoksia on annettu aiemmin, jotta rokotteet eivät jäisi käyttämättä.

Sairaanhoitaja valmisteli Pfizer-koronavirusrokotetta Vantaan Energia Areenan rokotuskeskuksessa 26. toukokuuta 2021. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Koronarokotusten annostusväliä voidaan lyhentää paikallisen harkinnan perusteella, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalääkäri Anniina Virkku.

Suomessa on ollut keväästä lähtien käytössä 12 viikon annostusväli ensimmäisen ja toisen rokotteen välillä. Päätös perustui Virkun mukaan Suomen epidemiologiseen tilanteeseen ja rokotteiden saatavuuteen.

Suositus on edelleen 12 viikon väli, mutta Suomessa rokotukset ovat edenneet niin, että ensimmäisiä annoksia annetaan jo selvästi vähemmän. Joillakin alueilla rokotusaikoja on jäänyt käyttämättä.

– Jotta tällaista tyhjäkäyntiä voitaisiin välttää, on ohjeistettu että rokotusväliä voi nyt paikallisen harkinnan mukaan hieman lyhentää muutamalla viikolla, jotta rokotustoiminta pyörii sujuvasti eikä aikoja jäisi käyttämättä, Virkku sanoo.

THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku oli maanantaina vieraana Radio Suomen Päivässä.

THL:n asiantuntija Anniina Virkku oli Radio Suomen Päivän vieraana keskustelemassa tehosterokotteista.

Virkun mukaan päätös perustuu sairaanhoitopiirin tai kunnan arvioon rokotustilanteesta. Taustalla voivat vaikuttaa esimerkiksi lääketieteelliset syyt tai rokotettavan muutto ulkomaille opiskelun tai työn perässä.

Esimerkiksi Oulussa on päätetty antaa tehosterokotuksia etuajassa, jotta varatut rokotteet eivät jäisi kokonaan käyttämättä.

– Aina pitää huomioida se, että kenenkään ensimmäisen rokoteannoksen saaminen ei saa viivästyä sen takia, että annostusväliä on lyhennetty, Virkku sanoo.

Rokotteiden saatavuus hidastaa rokotuksia

Rokotusten alkamisen jälkeen on tullut uutta tietoa siitä, että pidempi väli on rokotteen tehon ja sen tarjoaman suojan kannalta parempi. Suomessa leviää nyt erityisesti koronaviruksen deltavariantti, jonka torjuntaan tarvitaan kaksi rokoteannosta.

– Tavoite on saada kaikille mahdollisimman nopeasti koko rokotussarjan tarjoama suoja. Rokotteiden saatavuus on silti edelleen merkittävin tekijä, mikä rajoittaa myös annosvälin lyhentämistä, Virkku sanoo.

Tällä hetkellä rokotetaan paljon nuorempia ikäluokkia. Virkun mukaan nuorten rokotukset ovat tärkeitä epidemian hallinnan kannalta, sillä vasta noin puolet 20–30-vuotiaista on saanut ensimmäisen rokotteen.

Helsingissä kokeiltiin viikonloppuna mallia, jossa koronarokotteen ensimmäisen annoksen voi hakea ilman ajanvarausta. Vastaava kokeilu alkaa tänään Espoossa.

– Helsingin kokemuksen perusteella tämä on hyvä keino tavoittaa nuorempia ikäluokkia etenkin näin lomakaudella, Virkku sanoo.

Suomessa noin 64 prosenttia väestöstä on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen ja toisen annoksen on saanut noin 27 prosenttia.

Lue aiheesta lisää:

.
.