Hyppää sisältöön

Saunalautalta ei poistuta veneellä – Rovaniemen viikonlopun veneonnettomuuden kaltaisia tapauksia ei pitäisi edes sattua

Rovaniemellä tapahtui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä veneonnettomuus, jossa saunalautalla iltaa viettänyt seurue siirtyi lautalta moottoriveneeseen, joka kaatui. Saunalautan omistajan mukaan saunalautan kyytiin noustaan ja sieltä poistutaan ajamalla lautta laituriin.

Rovaniemellä sattui viime viikonloppuna veneonnettomuus, kun 11 henkilöä kuljettanut moottorivene kaatui. Kuvituskuva Kemijoelta viime kesältä. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Rovaniemellä viikonloppuna sattuneen veneonnettomuuden kaltaisia tapaturmia ei yleensä voi edes tapahtua, koska saunalautalta siirrytään veneellä mantereelle vain poikkeustapauksissa.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Rovaniemellä kaatui 11 henkilöä kuljettanut moottorivene Koivusaaren lähellä. Onnettomuus tapahtui, kun juhlaporukka oli lähtenyt siirtymään saunalautalta maalle moottoriveneellä.

Poliisi epäilee veneen kuljettajan olleen alkoholin vaikutuksen alainen. Isoon onnettomuuteen on aina aineksia, kun iso joukko ihmisiä joutuu veden varaan ilman pelastusliivejä, poliisista todetaan.

Saunalautan omistaja Kari Valkama kertoo vuokranneensa saunalauttansa kahdelle henkilölle, jotka olivat aikoneet majoittua saunalautalla. Valkaman mukaan saunalautalta ei ole järkevää siirtyä mantereelle veneellä, vaan lähes aina saunalautta ajetaan laituriin, josta matkustajat nousevat kyytiin.

– Jos asiakkaita on vain muutama, voidaan heidät noutaa lautalla olevien porttien kautta. Lähtökohtaisesti turistit noudetaan aina kuitenkin rannalta. Turvallisuus ennen kaikkea, Valkama sanoo.

Valkama vuokraa saunalauttaa Airbnb:ssä, jonka kautta henkilöt olivat lautan varanneet. Lautalla on makuuhuone, sauna ja muun muassa grilli. Siellä olisi ollut myös pelastusliivit 12 hengelle. Valkaman saunalautta soveltuu myös yöpymiseen.

Valkaman mukaan hänen vuokraamallansa saunalautalla voi järjestää myös juhlia, mutta tässä tapauksessa hän oli kysynyt, aikovatko vieraat sellaisia järjestää ja vastaus oli ollut kieltävä.

Saunalautta on tällä hetkellä parkissa Kemi- ja Ounasjoen risteyksen kohdalla.

Asiaa tutkitaan vesiliikennejuopumuksena.

"Saunalautan mukana tulee aina kuski"

Rovaniemeläisen pitkän linjan saunalauttayrittäjän Erkki Närän mukaan hänen omistamansa saunalautta hakee ja palauttaa matkustajat aina satamaan. Hän pitää viikonlopun onnettomuutta ikävänä asiana saunalauttojen maineelle.

Rovaniemeltä löytyy kolme laituria, joihin saunalautalla pääsee: Valdermarin laituri, Kesärafla Saunan laituri ja Ounaspaviljongin laituri.

Närän saunalautta käyttää käytännössä ainoastaan Kesärafla Saunan edessä olevaa laituria. Närän mukaan laiturit ovat Rovaniemellä retuperällä ja tarjontaa voisi olla enemmänkin.

– Meillä tulee aina saunalauttaan mukana kuski, eikä lauttaa voi vuokrata ilman kapteenia. Jos joku haluaa vaikka vesijetillä saapua, niin se onnistuu, mutta olemme asiassa tarkkoja, Närä sanoo.

Närän saunalautalla on aina mukana vähintään veneen kuljettaja. CE-tyyppihyväksytty lautta on rekisteröity siten, että siinä saa olla yhtäaikaa 12 matkustajaa ja kolme henkilökunnan jäsentä. Kuljettajalla on oltava vähintään vuokraveneen kuljettajan tutkinto suoritettuna.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.