1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työvoimapula

Työvoimapula piinaa Pirkanmaan ravintoloita – tilauksia ja asiakkaita olisi, mutta tekijöitä töille ei

Osa yrityksestä on rajoittanyt aukioloaikojansa, kun tekijöitä ei löydy riittävästi. Koronan vaikutukset näkyvät myös ravintola-alaa opiskelemaan pyrkivien määrissä. Tänä keväänä alan koulutukseen hakeneiden määrä romahti miltei 300 hakijalla edellisvuodesta.

Ravintoloitsija Faysal Bilmez, Ravintola Malabadi.
Tamperelainen ravintoloitsija Faysal Bilmes on kuumeisesti yrittänyt etsiä työtekijöitä ravintoloihinsa.

Koronapandemian kourissa kärvistelleen ravintola-alan ongelmat eivät päättyneet aukiolojen vapautukseen ja asiakkaiden paluuseen. Moni ravintola-alan työntekijä vaihtoi pandemian alettua ammattia, ja nyt koko ala painii työvoimapulan kanssa. Osa yrityksistä on joutunut rajoittamaan aukioloaikojaan, kun tekeviä käsiä ei töille riittävästi löydy.

Koronan vaikutukset näkyvät myös ravintola-alaa opiskelemaan pyrkivien määrissä. Tänä keväänä peruskoulupohjaiseen ravintola- ja catering-alan perustutkintoon hakeneiden määrä romahti miltei 300 hakijalla edellisvuodesta.

Majoitus- ja ravitsemisala kärsi työvoimapulasta jo ennen pandemiaa, ja etenkin osaavista kokeista oli pulaa.

Lue aiheesta lisää: Kokit ja tarjoilijat pakenevat nyt epävarmaa ravintola-alaa, eikä uusia osaajia synny samassa tahdissa: "Kemiläisen paperitehtaan väki saataisiin helposti työllistettyä"

Tamperelainen ravintoloitsija Faysal Bilmessin kasvoilla on tavallisesti hymy herkässä, vaan nyt meinaavat koronan tuomat vastoinkäymiset hyydyttää sen. Työvoimapula uuvuttaa yrittäjää.

– Nyt ei ole ollut yhtään vapaapäivää pitkään aikaan, jouluna ja juhannuksena, hän toteaa.

Ennen koronanapandemiaa hänen ravintoloissaan työskenteli 12 työntekijää. Nyt määrä on pudonnut viiteen, eikä uusia tahdo löytyä.

Hän kertoo laatineensa työpaikkailmoituksen te-keskukseen tuloksetta, aina parin kuukauden välein. Sosiaalisen median kanaviakin on kokeiltu.

– Englannin kielisiin ilmoituksiin tulee vastauksia, mutta silloin usein tekijältä puuttuu tarvittava suomen kielen taito.

Bilmes toivookin pikaista helpotusta alan työvoimatilanteeseen.

Lue lisää: Suomessa on nyt huutava pula ravintola-alan työntekijöistä – ravintoloitsija lupasi Facebookissa 400 euroa sille, joka löytää työntekijän