Hyppää sisältöön

Ruotsalaisyhtiö haluaa etsiä malmia valtatien tuntumasta Oulussa – etsintäalueen sisällä myös Kiimingin suojeltuja suo- ja jokialueita

Ruotsalaisyhtiö Arctic Minerals Exploration suunnittelee malminetsintää lähes neljän tuhannen hehtaarin alueelle Oulun pohjoisosissa Kiimingissä. Etsintäalue sijaitsee Oulu-Kuusamo-tien molemmin puolin. Natura-alueet on rajattu etsinnän ulkopuolelle.

Malmien etsintälupaa haetaan Oulu-Kuusamo-tien molemmin puolin Hannusperän ja Arkalan välisellä alueella.

Suunnitellun alueen sisällä sijaitseva Oulu Zone -moottoriurheilukeskus on rajattu malminetsinnän ulkopuolelle, samoin kuin Natura-suojeluun kuuluvia Kiiminkijoen vesistö- ja suoalueita.

Pro Kiiminkijoen vesistöalue on ilmaissut huolensa hankkeen luontovaikutuksista. Pro Kiiminkijoki -ryhmän Eva Heiman ja Tarja Nahkiaisoja ovat huolissaan mahdollisesta kaivoshankkeesta.

– Sähköautojen akut tarvitsevat kobolttia, ja sen perässä ruotsalaisyhtiö on heidän verkkosivujensa mukaan, kertoo Tarja Nahkiaisoja.

Pro Kiiminkijoki vesistöalueen edustajat saivat Tukesilta lisäaikaa huomautusten jättämiseen.

– Emme ole saaneet yhtiön edustajia muuten kuin sähköpostitse kiinni. Saimme kuitenkin Tukesilta lisäaikaa 10.8 saakka lähettää muistutuksia, mielipiteitä ja lausuntoja, kertoo puolestaan Eva Heiman.

Lupakäsittelystä vastaavasta Tukesista kerrotaan, että vaikka hankkeen virallinen lausuntoaika on jo päättynyt, niin kommentteja ja mielipiteitä otetaan vielä vastaan.

Arctic Minerals Exploration -yhtiö on kiinnostunut muun muassa mahdollisista kupari-, sinkki-, hopea- ja kobolttiesiintymistä. Yhtiö on suunnitellut maastotutkimuksia jo tälle vuodelle, riippuen lupakäsittelyn etenemisestä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.