1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäpalot

Siperiassa raivoavat ankarat metsäpalot – Savu peitti kymmeniä kaupunkeja

Metsäpalot riehuvat Siperiassa satojen tuhansien hehtaarien alueella. Poikkeuksellisen korkeat lämpötilat pahentavat Venäjää vuosittain riivaavia metsäpaloja.

Metsäpalot riehuvat Siperiassa
Metsäpalot riehuvat Siperiassa

Metsäpalot raivovat Venäjän Siperiassa. Raskas savu peitti viikonloppuna Jakutskin kaupungin ja 50 muuta kaupunkia ja asutuskeskusta. Savu keskeytti väliaikaisesti lennot Jakutskin lentokentällä.

– Kehotan teitä pysymään sisällä, seuraamaan turvatoimia ja pitämään ikkunat ja ovet kiinni, Jakutskin pormestari Jevgeni Grigorjev sanoi tiedotteessaan.

Pormestari kehotti yritysten johtajia vapauttamaan iäkkäät ja hengityselinsairauksista kärsivät työntekijät töistä tilanteen ajaksi.

Laajamittaiset metsäpalot ovat Venäjällä jokavuotinen vitsaus, osin paloturvallisuusmääräysten laiminlyöntien takia, mutta palot ovat viime vuosina entisestään voimistuneet. Se on liitetty poikkeuksellisen korkeisiin lämpötiloihin erityisesti Pohjois-Siperian tundra-alueella.

– Maastopalotilanne tasavallassamme on erittäin vaikea. Toistan, että elämme nyt kuivinta kesää 150 vuoteen Jakutiassa. Kesäkuu oli mittaushistorian kuumin. Tämä yhdessä lähes päivittäin tapahtuvien kuivien ukkosmyrskyjen kanssa on aiheuttanut merkittäviä maastopaloja, Jakutian eli Sahan tasavallan kuvernööri Andrei Nikolajev sanoi toimittajille uutistoimisto AP:n mukaan.

– Emme näe toisiamme savun takia, silmiämme kirvelee ja kaikiaan savu on hyvin vaarallista meidän kyläläisten terveydelle, Magarasin asukas Vasili Krivošapkin sanoi uutistoimisto AP:lle.

– Televisiossa näemme lentokoneita, jotka pudottavat vettä palaviin metsiin, mutta jostain syystä he eivät lähetä niitä koneita auttamaan meitä. Miksi ei tule apua?

Venäjän hätätilaministeriö kertoi sunnuntaina lähettäneensä kaksi vesitasokonetta Jakutiaan auttamaan palojen tukahduttamisessa.

Yli 2 000 palomiestä taistelee paloja vastaan.

Viikonloppuna Siperian palojen kerrottiin (siirryt toiseen palveluun) raivoavan yhteensä yli 600 tuhannen hehtaarin alueella. Kovimmat palot ovat Jakutiassa eli Sahan tasavallassa, Irkutskin alueella, Krasnojarskin piirissä, Tuvassa ja Tomskin alueella.

Kaikkiaan Venäjällä oli viikonlopun aikana meneillään yli 320 metsäpaloa noin 853 000 hehtaarin alueella.