Hyppää sisältöön

Kuolleita kaloja ajautunut massoittain Säkylän Pyhäjärven rannoille – asukkaat siivoavat haisevia kiiskiraatoja: "Ei hetkeen tee mieli kalaruokaa"

Lounais-Suomen suurimman järven ranta-asukkaat alkavat jo väsyä kalojen siivoamiseen. Lämmin vesi tuskin on kiiskien kuolemia aiheuttanut. Kyseessä lienee happipulan ja loisten yhteisvaikutus.

Kuolleita kiiskiä ajautuu massoittain Säkylän Pyhäjärven rannoille
Kuolleita kiiskiä ajautuu massoittain Säkylän Pyhäjärven rannoille

Säkylän Pyhäjärven rannoilla on viikon verran seurattu huolestuneina rannoille ajautuneiden kuolleiden kiiskien lauttoja.

Viikonlopun ja viime viikon aikana kuolleita kaloja on ajautunut rannoille arvioiden mukaan jopa kymmeniä tonneja ja samalla on saatu havaintoja isoista kalalautoista Pyhäjärven ulapalla.

Pyhäjärven suojeluyhdistyksessä vaikuttava Veikko Niittymaa ja vaimonsa Elisa viettivät maanantaipäivää Yläneen Kalikan uimarantaa kalanraadoista siivoten. Takana on jo sadan siivotun kalakilon urakka.

Kiiskiä on ajautunut Säkylän Pyhäjärven rannoille jo viikon verran eikä loppua ole näköpiirissä. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

– Tätäkin rantaa on siivottu jo useita kertoja kolmen päivän aikana ja aina kaloja vaan tulee lisää. Ulapalle liikkuneet järvipelastajat kertoivat, että siellä on yhä isoja kalalauttoja, joten tilanne ei ole ohi, Veikko Niittymaa kertoo.

Haju vie kalansyömishalut

Ranta-asukkaat alkavat olla tilanteesta jo varsin huolissaan. Pelkästään kuolleiden kalojen siivoaminen rannoilta on iso urakka ja samalla epätietoisuus kalvaa mieltä: miten pitkään tilanne jatkuu?

– Tilanne on aika toivoton. Ihmiset ovat urakoineet rantojen siistimiseksi ja yrittäneet vieneet kaloja kuoppiin metsään, koska kompostit ovat täynnä. Ihmiset alkavat jo väsyä tähän, Veikko Niittymaa huokaisee.

Kiisket kuoppaan ja kalkkia päälle. Veikko Niittymaa kompostointipuuhissa Pyhäjärven maisemissa. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Toivoa tilanteeseen sentään tuo se, että sää on viilentynyt.

Kiiskivuorien kerääminen rannoilta on kovaa työtä. Pelkästään se, että kiiski on varsin piikkinen kala, tuo omat haasteensa. Kumisaappaat ja hanskat ovat välttämättömiä suojavarusteita.

Yksi epämiellyttävä asia on haju.

– Haju on sellainen, että tämän jälkeen ei hetkeen tee mieli kalaruokaa, Elisa Niittymaa kuvailee.

Loistartunnat ja happipula todennäköiset syyt

Viime viikolla Pyhäjärvestä lähetettiin kala- ja vesinäytteet tutkittaviksi Ruokavirastoon.

Tiedot niistä vahvistavat epäilyjä, joiden mukaan joukkokuoleman takana arvellaan olevan kahden ongelman, loisten ja happipulan, yhteisvaikutus. Happipula syntyy, kun sää on pitkään kuumaa ja vähätuulista.

Pyhäjärven veden virallinen lämpötila oli maanantaina 21,9 astetta.

– Kiiskihän ei vielä noista vedenlämmöistä ole moksiskaan. Vaarallinen lämpö on ehkä noin 30 astetta. Jos kalalla on muuta häikkää terveyden kanssa niin sitten voi tulla ongelmia, sanoo kehittämispäällikkö Tero Forsman Pyhäjärvi-instituutista.

Forsmanin mukaan muutkin kylmän veden kalat saattavat olla hätää kärsimässä, jos vedet edelleen lämpenevät. Vaaravyöhykkeellä on seuraavana Pyhäjärven muikku.

Ongelman ydin on siinä, että korkeissa lämpötiloissa veteen sitoutuu happea normaalia vähemmän.

Happipulasta ja kalakuolemista kärsii myös esimerkiksi Lahden Vesijärvi.

Ilmastoahdistus hiipii mieleen

Rantojen siivoustyöt jatkunevat Pyhäjärven rannoilla vielä pitkään.

Suojeluyhdistys toivoisi, että esimerkiksi puolustusvoimat voisi tulla auttamaan kalojen keräämisessä ja apu kalojen jatkokäsittelyssäkin otettaisiin ilolla vastaan.

Tällä hetkellä kaloja voi hävittää esimerkiksi Valasrannan tanssipaikan sisääntulotien varteen kaivettuun kuoppaan.

Tiistaina Etelä-Satakunnan ympäristötoimisto ja Säkylässä toimiva biokaasulaitos VSS Biopower kertoivat, että kuolleita kiiskiä voi kokeiluluontoisesti toimittaa biokaasulaitokselle.

Kalajätettä voi kuljettaa laitokselle neljänä päivänä eli 21., 23., 26. ja 28. heinäkuuta klo 13 - 15. Kalat pitää viedä paikalle itse, ja ne kaadetaan kuljetusastiasta kuormurin kauhaan. Muina aikoina kaloja ei voi laitokselle toimittaa.

Ilmastoahdistuksen kynnyksellä

Yläneellä rantaa miehensä Veikko Niittymaan kanssa siivoamassa ollut Elisa Niittymaa on ammatiltaan opettaja. Hän on työssään havainnut, miten nuoret kärsivät ilmastoahdistuksesta.

Nyt Elisa Niittymaa ei voi olla ajattelematta kalakuolemien yhteyttä ilmastonmuutokseen.

– Nyt kun ajattelee vaikkapa Siperian metsäpaloja ja ikiroudan sulamista, Kanadan helteitä, Saksan mielettömiä tulvia ja näitä meidän kalakuolemia niin itsellekin tulee hyvin voimakas ilmastoahdistus.

Aiheesta aiemmin:

Säkylän Pyhäjärven kiiskikuolemiin ei löytynyt yhtä selvää syytä

Vedet kaloille kohta liian lämpimiä – Pyhäjärven muikku ja siika alkavat olla äärirajoilla

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 21.7. kello 23.

20.7. klo 12.13 Juttuun lisätty tieto, että kalajätettä voi toimittaa Säkylässä VSS Biopowerin biokaasulaitokselle.