Hyppää sisältöön

Hybridi-Kaustisen järjestäjät tyytyväisiä festivaaleihin: Elävälle musiikille oli selvästi tarvetta

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ei koronarajoitusten vuoksi tänä vuonna nähty vilskettä ja vilinää eri puolilla kuntaa. Live-esiintymispaikkoja oli vain kaksi. Silti järjestäjät ovat tyytyväisiä viikon saldoon.

Paula Vesala, Aili Järvelä ja Jutta Rahmel lavalla maanantaina. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Viime viikon aikana toteutetuille hybridifestivaaleille myytiin 3741 lippua ja kokonaiskävijämääräksi laskettiin 9261.

Luvut ovat aivan jotain muuta kuin tavallisena festivaalikesänä. Esimerkiksi vuonna 2019 kokonaiskävijämääräksi ilmoitettiin 46 300 ihmistä.

Silti tämänvuotiset määrät tyydyttävät järjestäjiä, sillä juhlat järjestettiin nyt koronaturvallisuuden ehdoilla. Tänä vuonna live-esiintymisiä oli 26 kappaletta vain kahdessa paikassa eli Areenalla ja Kaustinen-salissa, kun taas tavanomaisilla juhlilla esiintymisiä on kymmenissä eri pisteissä. Järjestäjät määrittelevätkin vuoden 2021 juhlat ennemminkin konserttisarjaksi kuin festivaaliksi.

Pro Kaustinen ry:n hallituksen puheenjohtaja Ira Korkala kertoo olevansa tyytyväinen festivaalien saldoon.

– Huomasi, että ihmiset olivat kaivanneet live-musiikkia. Selvästi ihmisillä oli kaipuu elävän musiikin äärelle, kommentoi Korkala.

Suosituin live-konsertti kuultiin maanantaina Areenalla. Paula Vesalan, Aili Järvelän ja Jutta Rahmelin konsertin liput olivat loppuunmyytyjä. Areenalla kuultiin illalla myös Timo Alakotilan ja Johanna Juholan Duoa.

Päääesiintymisareenan katsomoon otettiin 500 ihmistä ja Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-saliin 50 henkeä.

Suurin osa ohjelmasta toteutui tänä vuonna virtuaalisesti. Virtuaaliseen pelimanniohjelmaan lähetti 170 esiintyjäryhmää 448 videota. Eri tyyppistä virtuaaliohjelmaa kertyi yhteensä yli 104 tuntia. Striimausmääristä kerrotaan loppuviikosta.

Ensi vuoden festivaalien järjestelyt ovat jo käynnissä. Niiden uskotaan toteutuvan pääosin perinteiseen tapaan.

Viime vuonna festivaalit toteutettiin pelkästään virtuaalisesti.

.
.