Hyppää sisältöön

Arvostelijat haukkuvat Englannin "vapauden päivää" vastuuttomaksi – yökerhoissa biletettiin, kun suurin osa koronarajoituksista loppui keskiyöllä

Terveydenhuollon asiantuntijat vetosivat turhaan hallitukseen, jotta rajoituksia jatkettaisiin heikentyneen tartuntatilanteen vuoksi. Nyt maskin käyttäminen ja turvavälien pitäminen riippuu enimmäkseen jokaisen omasta vastuusta.

Englannin Leedsissa juhlittiin koronarajoitusten poistumista
Englannin Leedsissa juhlittiin koronarajoitusten poistumista

Monissa yökerhoissa Englannissa puhkesi keskiyöllä railakas juhlinta, kun suurin osa maan koronarajoituksista purettiin. Maanantai, jolloin suurin osa voimassa olleista sitovista rajoituksista purettiin, on nimetty Englannissa "vapauden päiväksi".

I-lehden toimittajan Benjamin Butterworthin Twitterissä julkaisema video näyttää keskiyön juhlinnan lontoolaisessa Heaven-ravintolassa.

Yökerhot saavat nyt pitää ovensa auki bilettäjille, eikä ravintoloissa ja pubeissa ole enää määräystä pelkästä pöytiintarjoilusta. Konsertteihin, teatteriin, urheilutapahtumiin ja häiden tapaisiin sukujuhliin ei ole enää vierasrajoituksia.

Tästä päivästä alkaen Englannissa vastuu koronavirustartunnan leviämisen torjunnasta lepää suurelta osin yksilön harteilla. Sitovia määräyksiä maskin pitämisestä, turvaväleistä tai yhteen paikkaan kokoontuvien ihmisten enimmäismäärästä ei juurikaan enää ole.

Poikkeuksia tästä on kuitenkin esimerkiksi sairaaloiden ja rajatarkastusten osalta. Niissä muun muassa turvaväleistä on edelleen määräyksiä. Myös jotkin liikkeet ja julkiset kulkuvälineet voivat vaatia vaikkapa maskin käyttämistä, muistuttaa yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lontoon ruuhkaisessa metrossa maskit pysyivät maanantaina matkustajien kasvoilla. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Myös hallitus suosittelee jatkossakin maskin käyttämistä esimerkiksi ruuhkaisissa paikoissa. Lontoon julkisessa liikenteessä maskia on maanantaina käyttänyt arviolta noin 85 prosenttia ihmisistä, kertoo liikenteestä vastaava TfL. Maskin käyttöä edellytetään niin junissa, metrossa, busseissa kuin asemillakin.

Vain kolmannes kansasta tukee hallituksen päätöstä purkaa rajoituksia. Kuva on otettu maanantaina Lontoon Leicester squarella. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Kansa ei tue rajoitusten purkamista

Sekä kotimaiset että ulkomaiset terveydenhuollon asiantuntijat yrittivät turhaan vedota Boris Johnsonin konservatiivihallitukseen rajoitusten purun perumiseksi.

Myöskään suurin osa kansasta ei ole rajoitusten purkamisen kannalla, osoittaa The Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) julkaisema mielipidetiedustelu. Sen mukaan 55 prosenttia vastaajista pitää purkua vääränä päätöksenä.

Vain 31 prosenttia katsoo hallituksen päätöksen olleen oikea. 14 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Boris Johnson julkaisi sunnuntaina Twitterissä videon, jossa hän vetosi ihmisiin vastuullisesti toimimiseksi ja kanssaihmisten huomioon ottamiseksi. Samalla hän kertoi olevansa karanteenissa korona-altistuksen vuoksi.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer haukkui Johnsonin hallituksen toimintaa maanantaina vastuuttomaksi. Koronatartunnat ovat viime viikkoina jälleen lisääntyneet. Britanniassa tilastoitiin maanantaina 39 950 uutta koronavirustartuntaa ja 19 uutta virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Kuljetusalan työntekijöitä edustavan ammattiliiton TSSA:n mukaan "vapauden päivän" sijaan kyseessä on pikemminkin "katastrofipäivä", kirjoittaa The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun). Liiton pääsihteerin Manuel Cortesin mukaan hallituksen vastuuttomalla päätöksellä voi olla kuolettavat seuraukset.

Koronarajoitusten ja koronarokotteiden vastustajat järjestivät maanantaina mielenosoituksen parlamenttitalon lähellä Lontoossa. Protesti kärjistyi yhteenotoiksi poliisien ja mielenosoittajien välillä. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Hallitusta arvostellaan myös koronasovelluksesta, jonka antamien altistumishälytysten ja niitä seuranneiden karanteenien vuoksi esimerkiksi monien kauppojen ja terveydenhuollon toiminta on vaikeutunut. Hallitus lupasikin maanantaina, että kriittisen alan työntekijöiden kymmenen päivän karanteenivaatimuksesta voidaan joustaa.

Lue myös:

Päivittyvä koronaseuranta

EU:ssa edessä jyrkkä kasvu koronatartunnoissa, varoittaa Euroopan tautienehkäisykeskus – tartunnat voivat jopa viisinkertaistua nykyisestä

Britannia ja Ranska vastaavat pahaan koronatilanteeseen täysin päinvastaisin tavoin – näin neljässä Euroopan maassa kamppaillaan viruksen kanssa