Vaasan vankilan kamerajärjestelmä menee uusiksi, vaikka vankilan johtaja uskoo: "Kuva ei ole niin huonolaatuista, etteikö siitä erottaisi, ketä siinä on"

Vankiloiden kameranvalvontajärjestelmän puutteet paljastuivat ikävällä tavalla Riihimäellä. Vanki hakattiin rautaputkella, mutta valvontakameran kuvasta ei päässyt täyteen selvyyteen tekijöistä. Kamerat ovat vanhaa tekniikkaa kautta maan. Myös Vaasan vankilan kamerat uusitaan.

Vaasan vankilan valvontakamerat ovat samaa ikäluokkaa kuin muissakin vankiloissa. Kuva: Sebu Björklund / YLE

Vaasan vankilan kamerajärjestelmä uusitaan tulevan syksyn aikana. Järjestelmä on asennettu 2000-luvun alkupuolella, ja on auttamattomasti tullut tiensä päähän.

– Kameravalvontajärjestelmä menee kokonaan uusiksi. Silloin kun nämä on asennettu, ne ovat olleet uusinta uutta, mutta eivät sitä enää ole. Teknologia on mennyt niin paljon eteenpäin, joten kyllä siinä melkoinen digiloikka tulee, sanoo Vaasan vankilan johtaja Pekka Keskinen.

Keskinen ei paljasta, kuinka suuresta kameroiden päivityksestä on kyse. Hän toteaa, että vankiloissa, lentoasemilla ja ydinvoimalaitoksissa kameravalvonnan taso on Suomessa korkeimmillaan.

Vanhentuneet järjestelmät ongelmana

Ylen MOT:n selvityksen mukaan valvontakamerajärjestelmät ovat vanhentuneita ja puutteellisia Suomen vankiloissa.

Osa vankien välisistä väkivaltatapauksista jää vaille ratkaisua vankiloiden käyttökelvottoman valvontakamerakuvan takia.

Esimerkiksi Riihimäen vankilassa tammikuussa 2019 ulkoilupihalla kuntoillut vanki hakattiin metalliputkella. Ulkoilupihan tilanne tallentui valvontakameroihin, mutta ei johtanut jatkotoimenpiteisiin.

Henkilökunta puuttuu päivittäin

Vaasan vankilan johtaja Pekka Keskisen mukaan vastaavanlainen tilanne ei Vaasassa ole mahdollinen. Sijaintinsa vuoksi vankilassa on myös tavanomaista laajempi kameravalvonta.

– Meidän kuva ei ole niin huonolaatuista, etteikö siitä erottaisi, ketä siinä on.

Toki Vaasan vankilassa tapahtuu kaikenlaista, kuten muissakin vankiloissa.

– Vankilan henkilökunta puuttuu vankien tekemiseen päivittäin jollain tasolla. Sitten taas niitä tapauksia, jotka menevät sisäiseen kurinpitokäsittelyyn, on vähemmän ja niitä, jotka menevät eteenpäin poliisille, on vielä vähemmän, sanoo Keskinen.