Hyppää sisältöön

THL:n Salminen haluaa lapset ja nuoret takaisin kouluihin syksyllä

THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan Suomessa on tällä hetkellä kohtuullisen vähän voimassa olevia laajoja rajoituksia eikä tilannetta ole syytä merkittävästi muuttaa.

THL:n johtaja Mika Salminen A-studiossa.
”Olemme Britanniaan verrattuna rokotuksissa sen verran jäljessä, että vielä ei ole aika luopua kaikista rajoituksista”, sanoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen totesi A-studiossa, että Suomessa ei tällä hetkellä ole käynnissä kovin merkittäviä koronarajoituksia.

– Tällä hetkellä meillä on kohtuullisen vähän voimassa laajoja rajoituksia. Kaikkein riskialtteimmat tilanteet on jo purettu, Salminen sanoi.

Salminen ei myöskään pitänyt rajoitusten suuria muutoksia perusteltuina.

– On vaikea löytää sellaista keinoa, jolla saataisiin tämä tilanne hallintaan, ellei sitten panna kaikkia baareja ja pubeja kiinni muutamaksi kuukaudeksi. En usko, että tämä on kauhean hyvä ratkaisu tässä vaiheessa, Salminen arvioi.

Salmisen mukaan iso osa koronauhkasta tippuu pois, kun suurin osa keski-ikäisistä on saanut kaksi korona-annosta.

– Sitten kun saadaan suurin osa keski-ikäisistä rokotettua, niin silloin riskit tippuvat niin alas akuutin taudin suhteen, että iso osa sen aiheuttamasta uhkasta tippuu pois, Salminen kommentoi.

Lapset ja nuoret kouluun syksyllä

Salminen huomioi A-studiossa myös, että täysistä koronarajoituksista seuraisi myös merkittäviä haittoja.

– Itse en toivoisi, että nuoriso esimerkiksi olisi poissa kouluista tai yliopistoista etäopetuksessa koko syksyn niin kuin viime vuonna, se olisi aika paha asia, Salminen sanoi.

Salminen myös totesi, että koululaisten karanteenisääntöjä arvioidaan.

– Karanteeneja varmaan tarvitaan aina kohdennetusti, mutta miten iso joukko katsotaan altistuneeksi, miten pitkä karanteeni täytyy olla ja voidaanko käyttää testausta laajemmin, niin tätä kaikkea voidaan pohtia, Salminen kommentoi.

HUS:n Järvinen: "Ison-Britannian linjan seuraaminen kertoo meillekin siitä, mihin voidaan uskaltautua"

Englannissa suurin osa koronarajoituksista päättyi tänään keskiyöllä ja tilanne on herättänyt paljon keskustelua. HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen pitää päätöstä rajoituksen lopettamisesta loogisena, mutta myös riskialttiina.

– Tämä hyvin kuvastaa sitä, miten hankala tilanne tällä hetkellä on. Englantia voisi pitää hyvinkin rohkeana, sillä vielä kuukausi puolitoista takaperin Englanti oli siellä tartuntaluvuissa pohjalla eli lähestulkoon Euroopan parhaimmistoa ja nyt se on Euroopan pahimpia tautipesäkkeitä ja rajoituksia puretaan, Järvinen sanoi.

Britanniassa ensimmäisen rokotteen on saanut 87,9% yli 18-vuotiaista ja kaksi rokotetta eli täyden rokotesarjan 68,3%. Suomessa vastaavat luvut ovat 77,3% ja 34,0%.

– Varmasti tapausmäärät nousevat, mutta miten sitten punnitaan niitä rajoitusten haittoja ja toisaalta paljonko se tuo sairaalaan potilaita, niin tilannehan on sairaaloissa siellä sangen hyvä. Ison-Britannian linjan seuraaminen on kyllä meille muille vähintäänkin mielenkiintoista ja kertoo siitä, mihin voidaan uskaltautua, Järvinen kommentoi.

Lue myös:

.
.