1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailman rikkain ihminen Jeff Bezos suuntaa tänään avaruuteen

Toinen miljardööri, Virgin Galactic -avaruusturismiyhtiön perustanut Richard Branson ehti niukasti Bezosin edelle, kun hän teki ensimmäisen avaruusmatkansa vain reilu viikko sitten.

Jeff Bezos aikoo lentää tiistaina pienen ryhmänsä kanssa yli 100 kilometrin korkeuteen. Kuva: Chuck Bigger / Alamy/All Over Press

Maailman rikkaimman ihmisen Jeff Bezosin on määrä tehdä tänään kirjaimellisesti uusi aluevaltaus, kun hän aikoo singahtaa ensimmäiselle avaruusmatkalleen. Blue Origin -yhtiön New Shepard -raketti laukaistaan Texasista Suomen aikaa neljältä iltapäivällä.

New Shepardin on määrä nousta korkeimmillaan 106 kilometrin korkeuteen. Avaruusmatkaajat pääsevät viettämään muutaman minuutin maan ilmakehän ja avaruuden rajana pidetyn, sadan kilometrin korkeudessa kulkevan Karmanin rajan tuolla puolen.

Branson ehti ensin

Toinen miljardööri, Virgin Galactic -avaruusturismiyhtiön perustanut Richard Branson ehti niukasti Bezosin edelle, kun hän teki ensimmäisen avaruusmatkansa vain reilu viikko sitten. Bransonin arveltiin aikataulullaan pyrkineen viemään huomiota kilpailijaltaan. Palattuuan lennolta Branson luonnehti kokemusta kaikkien aikojen parhaaksi.

Amazonin omistajan Bezosin seurassa avaruuteen lähtevät 82-vuotias Wally Funk sekä yhtiön ensimmäinen maksava asiakas, hollantilaisteini Oliver Daemen. Funkista tulee lennon myötä kaikkien aikojen vanhin ja Daemenista nuorin avaruudessa käynyt ihminen. Miehistön neljäs jäsen on Bezosin veli Mark Bezos.

Huutokaupassa paikan lennolle voittanut nimettömänä pysyttelevä henkilö ei pääse mukaan, vaan hän osallistuu jollekin tulevalle lennolle. Yhtiön mukaan syynä ovat aikatauluongelmat. Mysteerivoittaja maksoi avaruuslennosta 28 miljoonaa dollaria eli lähes 24 miljoonaa euroa.

Ensilennon lisäksi yhtiön tulevista suunnitelmista avaruusturismin suhteen ei tiedetä paljoakaan. Toisin kuin Bransonin Virgin Galactic, Blue Origin ei ole alkanut virallisesti myydä lippuja avaruuslennoille.

Yhtiö kertoo uutistoimisto AFP:lle haluavansa tehdä tänä vuonna vielä kaksi lentoa, ja ensi vuonna useita lisää.

Lue lisää:

Miljardöörit kisailevat avaruuden herruudesta – Branson kiilasi Bezosin edelle ja matkustaa avaruuteen jo ensi viikolla

Virgin-miljardööri Richard Bransonin yksi avaruusunelma viittä vaille valmis – katso, kuinka toiseksi viimeinen testilaukaisu onnistui

Jeff Bezos luopuu tänään Amazonin johdosta, mutta jättiyhtiö pysyy tiukasti perustajansa hyppysissä