Hyppää sisältöön

Entisen neuvonantajan raju syytös: Boris Johnson ei halunnut koronasulkua, koska "tautiin kuolevat vain yli 80-vuotiaat"

Dominic Cummings väittää BBC:n haastattelussa, että Johnson olisi maaliskuussa 2020 halunnut välttämättä tavata kuningattaren vain reilua viikkoa ennen kuin hänellä todettiin koronatartunta. Pääministerin kanslia kiistää väitteet.

Cummings syyttää Boris Johnsonia koronakriisin huonosta hoitamisesta
Cummings syyttää Boris Johnsonia koronakriisin huonosta hoitamisesta

Britannian pääministerin Boris Johnsonin entinen tärkein neuvonantaja Dominic Cummings aiheuttaa harmaita hiuksia Downing Street 10:ssä.

Cummings on antanut yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) laajan haastattelun, jossa hän muun muassa esittää vakavia syytöksiä Johnsonin suhtautumisesta koronaviruskriisiin. Cummingsin mukaan pääministeri asetti oman etunsa kansalaisten henkien edelle.

Koronatartuntojen kääntyessä uuteen nousuun viime vuoden syyskuussa Johnson ei Cummingsin mukaan suostunut määräämään tiukempia rajoituksia, joiden puolesta Cummings ja maan johtavat terveysviranomaiset vetosivat.

Johnson oli samassa linjassa joidenkin konservatiivipuolueensa jäsenten ja konservatiivisen median kanssa, jotka vastustivat uusia rajoituksia. Cummingsin mukaan Johnson kutsui tuohon aikaan toistuvasti konservatiivilehti Daily Telegraphia "todelliseksi pomokseen".

Cummings näytti BBC:lle väitetysti Johnsonin kirjoittamia Whatsapp-viestejä lokakuulta 2020. Niissä pääministeri sanoo kuolonuhrien mediaani-iän olevan yli 80 vuotta ja perusteli tällä uusien rajoitusten tarpeettomuutta.

– Se on yli elinajanodotteen. Eli sairastu koronaan niin elät pidempään. Tuskin kukaan alle 60-vuotias joutuu sairaalaan, ja heistä käytännössä kaikki selviävät. En enää usko kaikkea tätä puhetta, että NHS:n [kansallinen terveydenhuolto] kantokyky ei kestä. Mielestäni meidän pitää harkita asioita uudelleen. Tässä maassa on enintään kolme miljoonaa yli 80-vuotiasta, Johnsonin väitetyissä viesteissä lukee.

Lokakuun viimeisenä päivänä Johnson lopulta kuitenkin julisti maahan neljän viikon mittaisen sulkutilan.

Dominic Cummings on eroamisensa jälkeen arvostellut entistä esimiestään voimakkaasti. Kuva: Vickie Flores / EPA

Esti tapaamiset kuningattaren kanssa

Cummings kertoi jo 18. maaliskuuta 2020 käymästään keskustelusta Johnsonin kanssa, jossa pääministeri vaati päästä jatkamaan viikoittaisia tapaamisiaan tuolloin 93-vuotiaan kuningatar Elisabetin kanssa kasvokkain.

Cummings väittää puuttuneensa peliin estääkseen tapaamiset, joiden riskiä pääministeri ei hänen mukaansa tunnistanut.

– Sanoin hänelle, että tässä toimistossa on ihmisiä karanteenissa. Meillä molemmilla saattaa olla koronavirus. Mitä jos tartutat kuningattareen koronan ja hän kuolee? Mitä sinä sitten teet?

Cummingsin mukaan Johnson oli tämän keskustelun seurauksena pyörtänyt päänsä asiassa. Reilu viikko väitetyn keskustelun jälkeen uutisoitiin, että Johnson oli sairastunut covid-19-tautiin.

Pääministeri Boris Johnsonin kanslia kiistää Cummingsin väitteet. Kuva: Vickie Flores / EPA

Kuinka uskottavia syytökset ovat?

Pääministerin tiedottaja vastasi Cummingsin syytöksiin toteamalla, että Johnson on pandemian alusta lähtien tehnyt kaikkensa kansalaisten henkien ja elinkeinojen turvaamiseksi, tieteellisiä suosituksia seuraten.

– Hallitus on toimittanut rokotteita saataville nopeimmin Euroopassa, pelastanut miljoonia työpaikkoja tukipaketillaan ja estänyt NHS:n ylikuormittumisen kolmen kansallisen koronasulun aikana, vastauksessa sanotaan.

Pääministerin kanslia myös kiisti väitteen siitä, että Johnson olisi vaatinut tapaamisten jatkamista kungingattaren kanssa. Buckinghamin palatsi kieltäytyi ottamasta asiaan kantaa.

Haastattelun aikana BBC:n toimittaja pyysi Cummingsia useita kertoja esittämään pitäviä todisteita vakaville syytöksilleen. Cummingsin mukaan hänen väitteilleen saadaan vahvistus jos asiasta järjestetään tutkinta.

Toimittaja kirjoittaa kommentissaan (siirryt toiseen palveluun), että Cummingsilla on rutkasti arvokasta sisäpiiritietoa, mutta myös oma agendansa, ja tuoreet syytökset tulevat selvästi hänen omasta näkökulmastaan.

Kiistelty hahmo

Viime toukokuussa Cummings oli parlamentin kuultavana ja tylytti pääministeriä koronakriisin huonosta hoitamisesta. Hän väitti, että Johnson ei kuunnellut terveysviranomaisten suosituksia, minkä vuoksi kymmenet tuhannet ihmiset kuolivat turhaan.

Myöhemmin Cummingsin todisteita on kuitenkin BBC:n mukaan arvosteltu heppoisiksi.

Cummings on kiistelty hahmo (siirryt toiseen palveluun), joka oli keskeisessä roolissa brexit-kampanjan suunnittelussa. Erottuaan pääministerin neuvonantajan tehtävästä viime vuoden lopulla hän on hyökännyt voimakkaasti Johnsonia vastaan.

Cummingsin BBC:lle antama haastattelu oli erittäin harvinainen, sillä hän ei ole pitkän uransa aikana kertaakaan aiemmin istunut haastateltavaksi.

Lue lisää:

Entinen neuvonantaja: Boris Johnson suhtautui aluksi niin epäilevästi koronaviruksen uhkaan, että oli valmis ottamaan virusta ruiskeena kehoonsa

Arvostelijat haukkuvat Englannin "vapauden päivää" vastuuttomaksi – yökerhoissa biletettiin, kun suurin osa koronarajoituksista loppui keskiyöllä

Britannia ja Ranska vastaavat pahaan koronatilanteeseen täysin päinvastaisin tavoin – näin neljässä Euroopan maassa kamppaillaan viruksen kanssa