Hyppää sisältöön

Talopaketit käyvät kaupaksi korkeista materiaalikustannuksista huolimatta – Korotukset eivät näy aikaisemmin tehdyissä kaupoissa

Rakennustarvikkeiden hinnanousu on pakottanut talovalmistajat nostamaan hintojaan. Svenska Yle Österbottenin tavoittamien  talovalmistajien mukaan hinnankorotus ei kuitenkaan näy vielä kuluttajakäyttäytymisessä.

Rakennusmateriaalin hinta on noussut roimasti kevään aikana. Kuva: Yle/Mikael Kokkola

Kevään aikana rakennusmateriaalien hinnat ovat nousseet rajusti, joka on pakottanut talovalmistajat myös nostamaan hintojaan. Sitäkin huolimatta vaikuttaa siltä, ettei kiinnostus talopaketin ostamiseen ole hiipunut.

Simons talo Vöyrillä on myynyt eniten talopaketteja vuosikymmeneen.

– Joukossa on varmaan monia, jotka ovat siirtäneet ostopäätöstä aikaisemmin koronan takia, toteaa toimitusjohtaja Pia Simons.

Simons talo on pyrkinyt kartuttamaan varastoaan minimoidakseen raaka-aineiden hinnankorotuksen vaikutusta tuotteeseen.

Simons talon toimitusjohtaja Pia Simonsin mukaan tämä vuosi on ollut ennätyksellinen. Kuva: Yle/Malin Hulkki

Osa odottelee - toiset kiiruhtavat

Heikius talon toimitusjohtajan Göran Heikiuksen mukaan myös heillä on ollut paljon kyselyitä.

– On asiakkaita jotka vielä haluavat odotella, ja sellaisia joilla on kiire päästä aloittamaan ennen mahdollisia uusia hinnankorotuksia.

Tällä hetkellä on epävarmaa mihin suuntaan raaka-aineiden hinta tulee syksyllä kääntymään, mutta Heikius uskoo, että hinnat kääntyvät pikkuhiljaa laskuun.

– Puutavaran hinta todennäköisesti laskee, mutta eihän se koskaan palaa samalle tasolle kuin joskus ennen vanhaan.

Heikius sanoo että puutavaran hinta on tuplaantunut, samalla kun metallipohjaisten raaka-aineiden hinta on noussut 40 prosenttia. Ainoastaan eristysmateriaalien hinta on pysynyt ennallaan.

Materiaalikustannuksien kattamiseksi talovalmistajien on ollut pakko korottaa talopakettien hintoja. Heikiuksen mukaan korotus on 20–25 prosentin luokkaa.

Göran Heikiuksen arvion mukaan hinnat lähtevät piakkoin laskuun. Kuva: YLE/Marcus Lillkvist

Talovalmistajille lankeaa lasku

Viime vuonna allekirjoitettuihin sopimuksiin ei materiaalikustannusten korotukset ole vaikuttaneet, koska suurin osa hinnankorotuksista astui voimaan keväällä. Näissä tapauksissa talovalmistaja joutuu maksumieheksi, toteaa Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki.

– Sopimuksessa oleva hinta on se minkä asiakas maksaa. Hinnankorotusten osalta yrittäjän on otettava se riski.

Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäen mukaan talovalmistajat kärsivät hintojen noususta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Liikkeellä on ollut huhuja talovalmistajista, jotka olisivat tarjonneet rahaa sopimuksen purkamisesta. Svenska Yle Österbottenin tavoittamat talovalmistajat kiistävät tällaiset väitteet.

Uusimäen mukaan myöskään Kannustalolla ei hinnankorotukset ole vaikuttaneet asiakkaiden kiinnostukseen.

– Talokauppa on yksi elämän suurimpia ostopäätöksiä, joten sellainen tehdään harkiten. Moni talorakentaja rakentaa loppuelämää varten, joten hinnankorotus ei välttämättä ole niin suuri kokonaiskustannusten valossa.

Artikkeli on käännetty Svenska Yle Österbottenin jutusta.

.
.