Hyppää sisältöön

MaRa kantelee EM-kisaturistien koronatestit Vaalimaalla keskeyttäneen Kymsoten toiminnasta – toimitusjohtaja Timo Lappi: ''Viranomaiset eivät voi toimia tällä tavalla''

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote keskeytti jalkapallon EM-kisoista Venäjältä palanneiden turistien koronatestit Vaalimaan rajanylityspaikalla kesäkuussa rajan ruuhkautumisen vuoksi.

Kisaturistit jonottivat kesäkuussa Vaalimaan rajanylityspaikalla. Arkistokuva. Kuva: Niklas Joki / Yle

Matkailu- ja ravintolapalvelujen yhdistys MaRa aikoo tehdä kantelun Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsoten riittämättömistä koronatoimista Vaalimaan rajanylityspaikalla.

Vaalimaan rajanylityspaikka ruuhkautui pahoin, kun Suomen ja Belgian välistä jalkapallo-ottelua Pietarissa katsomassa olleet kisaturistit palasivat kesäkuussa Venäjältä Suomeen. Koronatestejä oli tuolloin tekemässä vain neljä henkilöä, joten Kymsote päätti keskeyttää koronatestit ruuhkien purkamiseksi.

Noin 800 henkilöä jäi päätöksen seurauksena ilman koronatestiä. Heiltä otettiin kuitenkin ylös yhteystiedot, ja heitä ohjeistettiin hakeutumaan koronatestiin kotipaikkakunnallaan.

Koronatartuntoja todettiin myöhemmin kisaturisteilla eri puolilla Suomea.

MaRa ei katso Kymsoten toimintaa hyvällä. Edunvalvojayhdistys aikoo kannella sote-kuntayhtymän toimista eduskunnan oikeusasiamiehelle.

– Kymsoten laiminlyöntien seurauksena oli ylilääkärin myöhemmin kuvailema juhannuspommi, joka käänsi tartunnat kasvuun ja toi deltavariantin Suomeen, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

Lappi kritisoi sitä, että tämän seurauksena Uudenmaan maakunnan ravintola- ja kokoontumisrajoitukset jäivät kireiksi ja osassa Varsinais-Suomen ja Päijät-Hämeen kuntia tapahtuma-alan rajoituksia kiristettiin.

– Nyt näyttää siltä, että myös muiden maakuntien ravintola- ja kokoontumisrajoituksia kiristetään. On perusteltua selvittää se, että viranomaiset eivät voi toimia tällä tavalla. Kun viranomaiset laiminlyövät toimenpiteitään, elinkeinoelämä ja alamme työntekijät kärsivät siitä syvästi, Timo Lappi sanoo.

Lapin mukaan matkailu- ja ravintola-alan yrityksille aiheutuvat myynnin menetykset ovat vähintään useita kymmeniä miljoonia euroja yksin Uudellamaalla.

Lisää aiheesta:

.
.