1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Karunki, Tornio

Karunki sai historiikkinsa viimein Tornion juhlavuonna – paikallisten kuvat tuovat kirjaan tärkeää monipuolisuutta

Kuvia kirjaan kerättiin paikallisilta asukkailta. Keräyskampanja onnistui erinomaisesti ja otoksia eri elämänaloilta kertyi runsaasti.

Kirjan kannessa kuohuu Matkakoski. Takakannessa on myös Karungin kunnan vaakuna. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Nyky-Tornion historiasarjan viimeinen osa, Karungin historia, on julkaistu pitkän odotuksen jälkeen, osana kaupungin 400-vuotisjuhlaa. Tornion kaupungin historian 1. osa ilmestyi jo 50 vuotta sitten ja sitä ovat seuranneet Alatornion historia, sekä Tornion historian osat 2 ja 3.

378-sivuinen kirja valottaa Karungin historiaa esihistoriallisesta ajasta lähtien, mutta laajemman käsittelyn saavat Karungin vaiheet 1700-luvulla ja etenkin 1800-luvun alusta aina vuodenvaihteeseen 1972–73 asti, jolloin kunta liittyi Tornioon.

Voit kuunnella kirjan tekemisestä ja sisällöstä kertovan radiojutun Areenasta.

Karungin historiakirjaa varten järjestettiin kuvien keräyskampanja, johon karunkilaiset osallistuivat hyvin innokkaasti. Tornionlaakson museo arkistoi kuvat ja pieni osa kuvista pääsi kirjaan. Kuvitus on suurelta osin aiemmin julkaisematonta.

Kirjan kirjoittaja, filosofian tohtori, dosentti Ilkka Teerijoki pitää paikallisten avulla saatua monipuolista ja runsasta kuvasatoa hyvin arvokkaana. Hän kertoo tehneensä kymmenen historiikkia, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun kirjanteossa järjestettiin kuvakeräys paikallisilta ihmisiltä. Keräys onnistui Teerijoen mukaan erittäin hyvin.

– Saimme kuvia toivotuista aiheista, sellaisilta elämänaloilta, joista esimerkiksi museokokoelmissa ei entuudestaan ollut dokumentteja, esimerkiksi työarjesta. Kuvista oli valtavasti hyötyä ja ne monipuolistivat kirjaa ratkaisevasti.

Karungin historiakirjaa voi ostaa esimerkiksi Tornionlaakson museosta ja Karungin kyläkaupasta.

Ilkka Teerijoki kertoo, että korona haittasi jonkin verran aineiston hankintaa, koska Ruotsin arkistoihin ei päässyt. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle