1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttajat

Ruotsi päätti tiukentaa pysyvän oleskeluluvan ehtoja – Maahanmuuttoviraston johtaja toivoo päivitystä myös Suomen lainsäädäntöön

Maahanmuuttoviraston ylijohtajan mukaan Ruotsi siirtyy uuden lain myötä lähemmäs Suomen maahanmuuttolinjaa.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen kommentoi Ruotsin uutta maahanmuuttolakia Ylen aamussa.
Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen kommentoi Ruotsin uutta maahanmuuttolakia Ylen aamussa.

Ruotsissa astui tänään tiistaina voimaan uusi maahanmuuttolaki, joka tiukentaa pysyvän oleskeluluvan ehtoja. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen sanoo, että Ruotsi siirtyy uuden lain myötä lähemmäs Suomen maahanmuuttolinjaa.

– Ruotsissa tämä kuulostaa henkisesti isolta askeleelta toiseen suuntaa, tiukempaan suuntaan. Se on heille enemmän henkinen askel, mutta suomalaisittain se ei kuulosta kovin radikaalilta muutokselta, Kähkönen sanoi tiistaina Ylen aamun ja Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Ruotsissa on aiemmin ollut käytössä väliaikainen maahanmuuttolaki, joka otettiin käyttöön pakolaiskriisin aikana. Monet väliaikaisen lain käytännöistä on nyt vakinaistettu, ja esimerkiksi pysyvän oleskeluluvan saaminen vaikeutuu.

Suomen lainsäädäntö kaipaa päivitystä

Uudella lainsäädännöllä halutaan edistää maahanmuuttajien integroitumista ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja estää nuorten syrjäytymistä. Kähkösen mukaan myös Suomessa on hyvä pitää huolta siitä, että kaikki pysyvät mukana yhteiskunnassa.

Suomen nykyinen ulkomaalaislaki on vuodelta 2004. Tämän jälkeen maahanmuuttoa koskeviin lakeihin on tehty muutoksia esimerkiksi pääministeri Juha Sipilän hallituskaudella. Kähkösen mukaan nyt olisi hyvä hetki käydä läpi Suomen maahanmuuttolainsäädäntö.

– Katsottaisiin koko linja alusta loppuun, ja katsottaisiin myös tulevaisuuteen. Onko meillä tulossa sellaisia tarpeita, jotka pitäisi ottaa huomioon? Kähkönen kysyy.

Juttua korjattu 20.7. klo 16.05: Lisätty tieto, että Suomen maahanmuuttolakeihin tehtiin muutoksia pääministeri Juha Sipilän hallituskaudella.

Lue aiheesta lisää:

Pysyvän oleskeluluvan saaminen vaikeutuu Ruotsissa, kun uudet maahanmuuttolait tulevat voimaan tänään – "Erittäin suuri muutos"