1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. roskaaminen

Roskaaminen lisääntynyt korona-aikana Turussa – kunnossapitoon meni viime vuonna 400 000 euroa tavallista enemmän

Ihmiset ovat viettäneet baarien ja ravintoloiden sijaan aiempaa enemmän aikaa ulkona, mikä näkyy Turussa keskustan ja puistojen roskien määrän kasvamisena.

Roskia Samppalinnanpuiston portaissa. Kuva: Petra Ristola

Korona-aika näkyy Turun puistoissa ja kaduilla lisääntyneenä sotkemisena.

Viime vuosina roskaaminen ja ilkivalta ovat vähentyneet kaupungin kunnossapidon mukaan tasaisesti, mutta koronan aikana kehitys on ottanut tuntuvasti takapakkia.

Ihmiset ovat hakeutuneet korona-aikana ravintoloista ja yökerhoista erityisesti kaupungin puistoihin ja jokirantaan. Ihmiset ovat lähteneet ulos tavallista aikaisemmin sulkeutuvista baareista.

Lisäksi noutoruokapakkausten määrä on lisääntynyt, kun ravintoloihin ei ole päässyt sisälle syömään.

Viime vuonna kaupungille tuli kunnossapidosta noin 400 000 euron ylimääräiset kustannukset ja tänä vuonna ollaan samoissa luvuissa.

– Jo viime vuonna jouduttiin lisäämään puhtaanapitoa huomattavasti keskusta-alueella. Lisäksi uusillakin paikoilla tuli tarvetta ylimääräiselle siivoukselle, kertoo Turun vastaava rakennuttaja Antti Aalto.

Aallon mukaan kunnossapidossa varaudutaan nyt myös siihen, muuttaako koronapandemia ihmisten tapaa viettää aikaa. Hän pitää mahdollisena, että jatkossa ihmiset hakutuvat pysyvästi aiempaa enemmän ulos, kun siihen on korona-aikana totuttu.

– Sehän on hyvä asia, että ihmiset viettävät aikaa viheralueilla. Sitä vartenhan ne ovat. Roskaaminen on tietysti negatiivinen puoli, Aalto sanoo.