Hyppää sisältöön

Kuuntele miten harvinainen kamtshatkanuunilintu laulaa – Helsingissä se olisi kerännyt tuhansia bongareita, nyt Kilpisjärvelle ehti satakunta

Kymmenet lintuharrastajat riensivät Enontekiön Kilpisjärvelle bongaamaan harvinaista uunilintua. Matkustusrajoitusten vuoksi eurooppalaiset lintubongarit pystyivät vain haaveilemaan lintuharvinaisuudesta.

Kilpisjärvellä tavattu kamtshatkanuunilintu otettiin verkolla kiinni ja rengastettiin. Kyseessä lienee nuori uros. Kuva: Petteri Lehikoinen / Avescapes

Kymmenet lintuihmiset kiiruhtivat matkaan, kun lintubongaussovelluksesta kilahti kännykkään viesti: kamtshatkanuunilintu on nähty Kilpisjärvellä.

Liikkeelle lähdettiin välittömästi niin autoilla kuin lentäen. Sunnuntain ja maanantain aikana Suomen ja todennäköisesti Euroopan ensimmäisen kamtshatkanuunilinnun näki satakunta ihmistä.

Kilpisjärven sijainti Suomen laidalla on hillitsi ryntäystä, vaikka kyseessä on Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuinen bongaus.

– Jos lintu olisi ollut Helsingissä, olisi sitä yhden päivän aikana käynyt katsomassa jo nelinumeroinen luku lintuharrastajia, bongariliiton työvaliokunnan jäsen Mika Ohtonen arvelee.

Kansainvälinen bongaus loppunut lähes kokonaan

Vaikeasti tavoitettavilla alueilla Aasian itäisimmissä osissa Tšuktšien niemimaalla, Kamtšatkan niemimaalla sekä Sahalinin saarella pesivä pikkulintu kiinnostaa myös muiden Euroopan maiden bongareita.

– Jos tällainen laji olisi viihtynyt Kilpisjärvellä ennen koronaa, olisi sitä tultu katsomaan ainakin Ruotsista, Tanskasta, Hollanista ja Ranskasta, kertoo lintuharrastaja Jörgen Palmgren.

Palmgrenin mukaan kansainvälinen bongaus on koronan myötä loppunut lähes kokonaan. Myös Suomessa on suuri kansainvälistä bongausta harrastava ryhmä, josta noin vuoteen kukaan ei ole käynyt maan rajojen ulkopuolella havainnoimassa lintuja.

Piskuinen, lapinuunilintua muistuttava lintu olisi saattanut jäädä kokonaan huomaamatta, ellei yksi Suomen parhaista ornitologeista olisi sattumalta kuullut linnun laulavan.

Ornitologi Petteri Lehikoinen sai äänitettyä harvinaisen kamtshatkanuunilinnun laulua.

– Suurin osa laululinnuista hiljenee jo tällä viikolla. Jos se ei olisi laulanut, sitä olisi ollut lähes mahdoton havaita, Ohtonen kertoo.

Tiistaina sää viileni Kilpisjärvellä ja sen myötä linnun näkeminen vaikeutui edelleen. Havaintojen mukaan lintu aloitti lurittelun aina kun aurinko paistoi.

Kamtshatkanuunilinnun on nähnyt satakunta ihmistä. Joskus bongausreissusta tulee ns. hylsy, mutta bongarit hyväksyvät, että se on pelin henki. Kuva: Petteri Lehikoinen / Avescapes

Dna-testillä lopullinen varmistus

Kamtshatkanuunilinnun löytäjät Petteri ja Aleksi Lehikoinen sekä Hanna Laakkonen ottivat sen kiinni heti löytämisen jälkeen. Lintu on nyt rengastettu ja sen kunto tutkittu. Rengastajat huomasivat, että lintu oli hyvässä rasvassa. Tämä viittaa siihen, että lintu on jo liikekannalla.

Reviirillään oleilevalla linnulla rasvaa on vähän. Kun linnut alkavat valmistautua muuttoon, ne keräävät itselleen hyvän rasvakerroksen, jotta ne selviävät pitkästä muuttomatkasta.

Kiinnioton yhteydessä linnusta irtosi hyöheniä, joiden avulla saadaan viimeinen varmistus siitä, että Kilpisjärvellä tavoitettu yksilö on todellakin Euroopan ensimmäinen kamtshatkanuunilintu eikä esimerkiksi lapinuunilinnun risteymä.

– Höyhenistä saadaan dna:ta, josta selviää linnun genetiikka, Mika Ohtonen kertoo.

Vielä kymmenen vuotta sitten kamtshatkanuunilintu oli lapinuunilinnun alalaji. Kuitenkin linnut ovat geeneiltään jo niin eriytyneet, että nykyään on puhuttava omasta lajista.

– Teknologia on mutkistanut bongausta. Ennen tunnistamiseen riitti laulu, kutsuääni ja ulkonäkö, kertoo vuodesta 1965 lintuja harrastanut Jörgen Palmgren.

– Herää kysymys, että ovatko vanhat bongaukset olleet oikeita, jatkaa Virpi Palmgren.

Geenitutkimuksen vuoksi lajisto muuttuu jatkuvasti. Maailman lintulajit päivitetään kaksi kertaa vuodessa.

– Viime päivityksessä tuli sata uutta lintulajia, kertoo Ohtonen.

Kilpisjärven jylhät maisemat tekevät lintubongauksesta erityisen vaikuttavan. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Ikimuistoinen bongaus

Maailmassa on tällä hetkellä liki 11 000 lintulajia. Mika Ohtonen on nähnyt näistä noin puolet. Kilpisjärven bongaus on ainutlaatuinen ja menee omissa bongauksissani viiden ikimuistoisimman joukkoon.

– Se on vaikeasti nähtävä lintu ja nyt Saanan rinne taustalla.

Kilpisjärvellä on keskellä lomasesonkia jo muutenkin vilkasta, mutta kylänpinnassa pyörähtelevä lintuharvinaisuus toi raitille selvästi tavallista enemmän pitkien kameraputkien ja kiikareiden kanssa liikkeelläolevia.

Tiistaipäivän aikana linnusta ei enää saatu havaintoja. Lintuharrastajat arvelevat sen jatkaneen matkaansa.