1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Poikkeuksellinen keino koronan jäljittämisessä käyttöön Helsingissä – kaupunki vetoaa nuoriin: kerro kaverille tartunnastasi tai altistumisestasi

Tartuntoja todetaan tällä hetkellä noin 80 päivässä, mikä aiheuttaa tartunnanjäljitykseen ruuhkaa. Tätä ruuhkaa tempauksella yritetään helpottaa.

Jätkäsaaren rokotuspisteelle muodostui hetkellisesti jonoa 16. kesäkuuta. 25-29-vuotiaiden helsinkiläisten koronarokotukset alkoivat 14. kesäkuuta. Emmi Sundén ja Lura Aunimo jakoivat vettä helteessä jonottaneille. Kuva: Silja Viitala / Yle

Tätä ei korona-aikana vielä olla nähty: kaupunki vetoaa nuoriin, jotta ruuhkautunut tartunnanjäljitys saataisiin kuosiinsa. Nyt on.

Helsingin kaupunki pyytää tartunnan saanutta nuorta kertomaan itse mahdollisesta altistumisesta läheisilleen ja kavereilleen. Terveysasemien johtajalääkärin Timo Lukkarisen mukaan tämä voi nopeuttaa jäljittämistä useita päiviä.

Helsinki toivoo myös tartunnan saaneen pyytämään hänen kanssaan olleita ja siten siis mahdollisesti koronavirukselle altistuneita välttämään kontakteja ja menemään testiin viiden päivän sisällä tapaamisesta. Myös oireettoman mahdollisesti altistuneen kannattaisi käydä koronatestissä.

Miksi näin?

– Nuoret tavoittavat omien kanaviensa kautta mahdolliset altistuneet nopeasti ja ketterästi, sanoo terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Hän selventää, että osa nuorista on jäljittämistä jo oma-aloitteisesti tehnytkin.

Tällä hetkellä yli puolet kotimaan tartunnoista on peräisin ravintoloista ja baareista sekä muista vapaa-ajan kontakteissa.

Tartunnan saaneisiin otetaan yhteyttä kahden vuorokauden sisällä. Heitä pyydetään lähettämään kaupungille verkkolomakkeella tiedot ihmisistä, joiden kanssa he ovat olleet lähiaikoina tekemisissä.

Lue myös:

Koronarokotuksiin potkitaan vauhtia pääkaupunkiseudulla: tehosteen voi nyt ottaa aiemmin – aikoja ei kuitenkaan ole välttämättä kaikille halukkaille

Ulkomaille matkustavan pitää käydä maksullisessa korona­testissä – käytännössä on kuitenkin vaikea valvoa, ettei testiä haeta ilmaiseksi julkiselta puolelta