Hyppää sisältöön

STM huolestui rokotekattavuudesta – Varhila: Rokotusvälin lyhentämistä pitää harkita

Sosiaali- ja terveysministeriö patistelee THL:ää, jotta rokotustahti kiihtyisi. Ministeriö kehottaa sairaanhoitopiirejä ja kuntia lyhentämään rokotusväliä, jos rokotteita jää yli. Ministeriön mukaan on myös syytä arvioida, voitaisiinko rokotusväliä lyhentää valtakunnallisesti.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Kuva: Silja Viitala / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kehottaa kaikkia sairaanhoitopiirejä ja kuntia nopeuttamaan toisen koronarokotteen antamista, jos rokotteita jää käyttämättä.

– Rokotusvälin lyhentäminen olisi varmasti aiheellista ainakin niillä paikkakunnilla, joissa nyt näyttää siltä, että rokotteita jää käyttämättä sen takia, että ihmiset lomiensa takia niitä myöhentävät, sanoo kansliapäällikkö Kirsi Varhila Ylelle.

Varhilan mukaan joillakin paikkakunnilla rokotteita saattaa jäädä yli paljonkin.

– Olisi ehdottomasti hyvä, että näillä alueilla ja paikkakunnilla vahvasti mietitään rokotusvälin lyhentämisen mahdollisuus.

THL.n mukaan rokoteväliä voidaan paikallisen harkinnan perusteella lyhentää, mikäli rokotteiden saatavuus alueella on hyvä eikä lyhentäminen viivästytä kenenkään muun ensimmäisen rokoteannoksen saamista.

Esimerkiksi Helsingissä ja Oulussa näin jo tehdään.

– Tällä hetkellä asia on kuntien harkittavana nimenomaan tilanteissa, joissa rokotteita jää käyttämättä, Varhila sanoo.

Varhilan mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin voisi kuitenkin tarkastella asiaa vielä laajemmin ja tehostaa viestiä.

Ministeriön patistelun taustalla on Varhilan mukaan muun muassa viruksen deltamuunnoksen leviäminen ja se, että vasta kaksi rokoteannosta antaa sitä vastaan mahdollisimman hyvän suojan.

Ministeriö haluaa, että mahdollisimman moni saisi mahdollisimman pian kakkosrokotteen.

Ministeriö kehottaa THL:ää toimimaan nopeasti

Varhilan mukaan THL:n olisi syytä pohtia aktiivisesti sairaanhoitopiirien ja kuntien kanssa malleja, miten tämä onnistuisi.

Hän uskoo, että malleja löytyy, esimerkiksi walk in -pisteitä.

– Jos päivän päätteeksi näyttää, että rokotteita jää käyttämättä, niin on erittäin järkevää kutsua pikaisesti tekstiviestillä henkilöitä paikalle.

Varhilan mukaan THL:n pitäisi toimia asiassa nopeasti.

– Jotta meille ei vain tule missään kohtaan tilannetta, että rokotteita jää käyttämättä sen takia, että kaikki eivät saavukaan rokotuksiin ja jotta pitäisimme kiinni hyvästä rokotustahdista.

Hänen mukaansa on tärkeää, että rokotekattavuus saadaan mahdollisimman nopeaksi loppukesään ja alkusyksyyn mennessä.

– Nyt pitäisi tehdä kaikki ne toimenpiteet, jotka vain ovat mahdollisia sen eteen, että rokotuskattavuus nousisi eikä rokotteita jäisi käyttämättä.

THL:n johtaja Mika Salminen kommentoi pitävänsä rokotusväleissa joustamista hyvänä asiana kunnissa, joissa rokotteita on jäämässä yli tai joissa rokotteita ei saada kulumaan.

Hän muistuttaa kuitenkin, että alle suositellun kahdeksan viikon rokotevälin ei tulisi mennä.

STM: Myös valtakunnallisen rokotusvälin lyhentäminen pohdintaan

Varhilan mukaan THL:n olisi syytä arvioida myös sitä, voitaisiinko valtakunnallista rokoteväliä lyhentää.

– THL voisi tarkastella, olisiko syytä lyhentää rokotusväliä 12 viikosta lyhyemmäksi.

Varhila sanoo, että tässä pohdinnassa on otettava huomioon, kuinka paljon rokotteita maahan tulee ja jääkö rokotteita käyttämättä.

Salminen kommentoi STM:n patistusta muistuttamalla rokotemääristä. Salmisen mukaan Suomeen tilataan kaikki ne rokotteet, jotka vain suinkin saadaan.

– Se, että tässä tilanteessa pystyttäisiin sanomaan, että voimme muuttaa sitä (rokotusväliä) koko kansan kohdalla, ei näytä tällä hetkellä mahdolliselta. Jos tilanne näyttää siltä, että rokotteiden menekki on huono, niin toki siinä vaiheessa voidaan pyrkiä muuttamaan tilannetta.

Salmisen mukaan sille, että rokotustahdin kiihdyttäminen onnistuu tällä hetkellä vain osassa Suomea, ei voida mitään.

– Meillä on tällainen hajautettu järjestelmä, ja isommissa kaupungeissa on tietenkin isommat resurssit. Se on tilanne, jossa ei pystytä tekemään kerralla kaikkea samalla tavalla joka puolella Suomea. Suomessa on myös isot erot ikäjakauman suhteen eri kuntien välillä.

Salminen ei myöskään toistaiseksi näe suurta hyötyä rokotusvälin tihentämisestä.

– Toistaiseksi sen analyysin mukaan, jonka THL:n mallintajat ovat tehneet, nykyisellä mallilla jatkaminen on parempi. Jos jotain hyötyä rokotusvälin muuttamisesta tulee, on se näillä rokotemäärillä ja sillä rokotevauhdilla joka on toteutunut niin marginaalinen, että se ei anna parempaa tulosta. Jos meillä olisi rokotteita mielin määrin, olisi tilanne ihan toinen.

* Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 21. heinäkuuta kello 23 saakka.

Päivitetty 17.20: Lisätty Mika Salmisen kommentit

Päivitetty 17.58: Lisätty Mika Salmisen kommentti rokotusvälin tihenemisen marginaalisesta hyödystä

Lisää aiheesta:

Koronarokotuksiin potkitaan vauhtia pääkaupunkiseudulla: tehosteen voi nyt ottaa aiemmin – aikoja ei kuitenkaan ole välttämättä kaikille halukkaille

Turussa toisen koronarokotteen ajankohtaa ei voi kiirehtiä

Tartuntamäärä kasvaa Euroopassa ja siihen on THL:n mukaan syytä varautua Suomessakin – viruksen ja rokotuksien kilpajuoksu määrittää syksyn suunnan