1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pirkanmaan koronanyrkki kokoontui tänään kolmen viikon tauon jälkeen – Pirkanmaa siirtyy jälleen epidemian kiihtymisvaiheeseen ja ravintolarajoituksia kiristetään

Tilaisuus on katsottavissa tästä linkistä. Ravintoloiden aukioloihin on odotettavissa muutoksia. Niistä tiedotetaan torstaina.

Koronanyrkki kertoo Pirkanmaan koronatilanteesta – onko kiihtymisvaihe taas lähellä?
Koronanyrkki kertoo Pirkanmaan koronatilanteesta – onko kiihtymisvaihe taas lähellä?

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kokoontui kolmen viikon tauon jälkeen.

Tilaisuudessa käytiin läpi Pirkanmaan koronatilannetta, jäljitystyön tuloksia ja alueellisia suosituksia. Asiantuntijoina olivat TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand sekä infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttunen.

Pirkanmaa siirtyy kiihtymisvaiheeseen

Epidemiatilanne on edennyt huonompaan suuntaan ja tartuntojen määrissä on ollut kasvua. Pirkanmaa siirtyy koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen.

– Toivoimme rauhallista kesää koronan osalta, mutta ihan niin rauhallista ei tullut, kun toivottiin, Sand toteaa.

TAYSin korona-asiantuntijat tarkastelivat Pirkanmaan tilannetta tänään ja totesivat yksimielisesti, että kiihtymisvaiheeseen siirtyminen on nyt tarpeellista. Sand muistuttaa maskin käytön ja hygieniaohjeiden noudattamisesta.

Ravintoloita ja yökerhoja koskevia rajoituspäätöksiä odotetaan Valtioneuvostosta torstaina.

Noin puolet rokotusikäisistä on nyt kertaalleen rokotettu.

– Vetoamme nyt rokottamattomiin henkilöihin, jotta he kävisivät ottamassa rokotteen. Ainoastaan sillä tavalla saamme pandemian hallintaan, Reetta Huttunen sanoo.

Rokotekoordinaatioryhmä arvioi torstaina onko rotetahdin tiivistäminen tulossa ajankohtaiseksi lähiaikoina Pirkanmaalla.

Baaritartunnat nousussa

Koronatartuntoja saadaan edelleen runsaasti perhepiiristä ja tuttavien tapaamisista, mutta etenkin baari- ja yökerhotartuntojen määrä on noussut. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen vaikuttaa etenkin ravintoloiden aukioloaikoihin, mutta muihin Pirkanmaan alueen suosituksiin tai rajoituksiin kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ei tuo merkittäviä muutoksia.

Huttusen mukaan tartuntojen määriä seurataan tiiviimmin kunnes suurin osa keski-ikäisistä on rokotettu kahteen kertaan. Tämä tulee ajankohtaiseksi noin kahden kuukauden kuluttua. Sen jälkeen siirrytään seuraamaan sairaalahoitoa vaativien määrää, ensisijaisena seurannan kohteena.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on THL:än mukaan nyt 63,4. Viime viikolla tartuntoja löydettiin Pirkanmaalla yhteensä 173 kappaletta. Ravintoloissa tartuntoja levisi viime viikolla 22 henkilölle. Tähän mennessä alueella tartuntoja on yhteensä havaittu 5 878 kappaletta. Tartunnat leviävät nyt erityisesti 20–29-vuotiaiden keskuudessa.

Koronan herkästi leviävä delta-muunnos valtaa alaa ja rokotukset käyvät kilpajuoksua sitä vastaan.

Koronapotilaita on tällä hetkellä sairaaloissa varsin vähän, mutta muuten sairaaloissa on paljon potilaita.

Koronanyrkki kokoontuu seuraavan kerran viikon kuluttua 27.7.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.