Hyppää sisältöön

Akkujen ja paristojen kierrätys on kasvava työsarka – sähköautojen akut ehkä AkkuSerin seuraava aluevaltaus

Kännyköiden ja kannettavien tietokoneiden suosio pitää akkujen kierrättäjän kiireisenä. Vuonna 2006 perustettu nivalalaisyhtiö AkkuSer on kasvanut vuosi vuodelta.

Paristojen lajittelua AkkuSerillä. Yhtiö työllistää kolmisenkymmentä henkeä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa toimivan kannettavien akkujen ja paristojen kierrätysyhtiön AkkuSerin käsittelymäärät ovat tuplaantuneet kymmenessä vuodessa. Kasvua syntyy joka vuosi. Erityisesti Suomesta kerätyn sekalaisen akun ja pariston määrä kasvaa noin 50 000–100 000 kiloa vuodessa.

Nyt materiaalia tulee käsiteltäväksi kotimaasta ja ulkomailta runsaat kaksi miljoonaa kiloa vuodessa.

Toimitusjohtaja Tommi Karjalainen arvioi, että kasvulle ei näy loppua, ja sähköautot saattavat olla uusi aluevaltaus. Jos niitä aletaan yhtiössä käsitellä, tarvitaan uusi tuotantolaitos uudella paikalla, sillä nykyisen tontin rajat tulevat jo vastaan, toteaa Karjalainen.

Ala on muuttunut viime vuosina.

– Aluksi litiumioniakut olivat pelkästään kännykän ja läppärin akkuja, mutta nyt ne ovat yleistyneet työkaluissa ja sähköpolkupyörissä. Tulevaisuutta ovat sähköautojen ja hybridiautojen akut.

Kaikki Suomesta kerättävät pienemmät akut ja paristot päätyvät Nivalaan AkkuSerille käsiteltäväksi. Siellä materiaalit lajitellaan ja ne lähtevät eteenpäin uusiokäyttöön murskattuina ja seulottuina.

Esimerkiksi litiumioniakusta saadaan talteen kobolttipitoista- sekä kupari-alumiinipitoista rikastetta ja rautaa.

Kuuntele Raila Paavolan haastattelu toimitusjohtaja Tommi Karjalaisen kanssa:

Toimitusjohtaja Tommi Karjalainen arvioi, että ala kasvaa jatkossakin. Kuva: Raila Paavola / Yle