Autojen katalysaattorit kiinnostavat varkaita – Kaakkois-Suomessa tänä vuonna noin 30 varkaustapausta, joista viisi heinäkuussa

Viime viikolla Kouvolassa varastettiin katalysaattoreita Tykkimäen huvipuiston parkkipaikalta ja Sairaalanmäeltä. Myös Luumäellä varastettiin katalysaattori. Varkaat myyvät katalysaattoreita eteen päin.

Katalysaattoreita myydään eteenpäin muun muassa korjaamoihin ja romuliikkeisiin. Kuvituskuva. Kuva: Denny Lorentzen

Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa on tapahtunut tänä vuonna tähän mennessä jo noin 30 katalysaattorivarkautta. Määrä on nousussa, sillä viime vuonna katalysaattorivarkauksia oli kirjattu alle 20 koko vuoden aikana.

Tutkinnanjohtajan, Kaakkois-Suomen poliisin rikoskomisarion Mira Niemisen mukaan ilmiö on noussut esille Kaakkois-Suomen alueella etenkin isoissa kaupungeissa.

Heinäkuussa jo viisi katalysaattorivarkautta Kaakkois-Suomessa

Heinäkuussa Kaakkois-Suomen poliisin tietoon on tähän mennessä tullut viisi katalysaattorivarkautta. Näistä neljä tapahtui viime viikolla.

Kouvolasta Tykkimäen huvipuiston parkkipaikalta varastettiin katalysaattorit kahdesta autosta 15.7. ja 18.7. Myös Kouvolan Sairaalanmäellä anastettiin katalysaattori 15.7. Luumäelläkin varastettiin katalysaattori 15.–16.7.

Heinäkuun alkupuolella 6.7. katalysaattori lähti varkaan mukaan Kotkan Suulisniemessä.

Monet varkaudet tapahtuivat illalla tai yöllä

Katalysaattorivarkauksista tehdyissä rikosilmoituksissa tapahtuma-ajat ovat useimmiten pitkiä, joten varkauden tarkka ajankohta ei yleensä ole tiedossa.

– Siinä on useampi päivä ehkä välissä, jolloin auto ole välttämättä liikkunut ja varkautta ei ole huomattu. Se saattaa olla yksi varkaita houkutteleva tekijä, kertoo rikoskomisario Mira Nieminen.

Tykkimäen ja Sairaalanmäen katalysaattorivarkaudet tapahtuivat päivällä, mutta monet muut tapaukset ajoittuivat iltaan tai yöhön. Useimmiten katalysaattori sahataan metallityökaluilla irti pysäköidyistä autoista.

Niemisen mukaan katalysaattorivarkaus ei ole kaikista yksinkertaisin varkaus.

– Ilman työkaluja katalysaattorin irrottaminen ei onnistu, ja auton alle pitää mahtua. Auto on usein tunkattu jollakin tavalla hieman ylöspäin.

Varkauksia on tapahtunut yleisten parkkipaikkojen lisäksi muuallakin, kuten yksityisillä pihoilla ja parkkipaikoilla.

– Ehkä autot ovat enemmän turvassa niissä paikoissa, joissa on ilmoitettu kameravalvonnasta tai valvonta on muuten näkyvää.

Katalysaattorien jalometallit houkuttelevat varkaita

Katalysaattorivarkaudet ovat Niemisen mukaan omaisuusrikoksia, joissa haetaan nopeaa rahallista vaihtoarvoa.

– Jonkinlaista tilausta katalysaattoreilla täytyy olla, koska niitä viedään, sanoo Nieminen.

Katalysaattoreita myydään eteen päin muun muassa korjaamoille ja romuliikkeisiin. Katalysaattoreista saatu korvaus on Niemisen mukaan sellainen, että rikosmuoto kannattaa tekijälle.

Yle uutisoi maaliskuussa, että myyjä saa katalysaattorista yleensä rahaa muutamasta kympistä jopa satoihin euroihin.

Poliisin mukaan varkaita kiinnostavat katalysaattorien sisältämät jalometallit. Näitä ovat platina, palladium ja rodium, joiden hinta on ollut Euroopassa nousussa.

Jalometalleista tehdään kierrätykseen kelpaavaa rikastetta, joka myydään ulkomaille pääasiassa Saksaan ja Tsekkiin. Sieltä ne päätyvät uudelleen autoteollisuuden käyttöön.

Osa varkaista vie katalysaattoreita myös suoraan ulkomaille. Näin toimivat etenkin järjestäytyneet rikollisryhmät.