1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukio

Etelä-Karjalaan tulossa seitsemän lukiolaista Uzbekistanista

Savitaipaleen, Taavetin ja Rautjärven lukioihin on tulossa opiskelijoita Finest Future -konsulttiyrityksen kautta Uzbekistanista.

Uzbekistanilaisnuoret ovat aloittaneet suomen kielen opiskelun kotimaassaan, ja tavoitteena on suorittaa lukio Suomessa suomen kielellä. Kuvituskuva. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Etelä-Karjalan pieniin lukioihin on tulossa yhteensä seitsemän opiskelijaa Uzbekistanista.

Lappeenrannan strategiajohtaja Markus Lankinen kertoo, että hänen viimeisimmän tietonsa mukaan Savitaipaleelle on tulossa kolme ja Taavettiin ja Rautjärvelle kaksi uzbekistanilaisopiskelijaa. Kukin lukio tekee opiskelijavalintansa itsenäisesti.

Uzbekistanilaisnuoret ovat tulossa Suomeen Finest Future -nimisen konsulttiyrityksen kautta. Kyse on pilottikokeilusta, jota on valmisteltu Etelä-Karjalan kuntien yhteistyönä.

Alkuvuodesta kerrottiin, että Etelä-Karjalan lukiot voisivat vastaanottaa pilotin alkuvaiheessa enintään kymmenen uzbekistanilaisnuorta lukio-opintoihin. Lankisen mukaan seitsemän opiskelijaa on hyvä alku, vaikka kymmenestä hieman jäädäänkin.

Uusia asukkaita ja jatkumoa korkeakouluun

Lankinen kertoi helmikuussa, että kokeiluun päätettiin lähteä mukaan, sillä maakunnan väkiluku laskee ja työntekijöistä odotetaan tulevan pulaa.

– Nuorten houkutteleminen Suomeen on meidän kannaltamme positiivinen uutinen. Kun tällainen lukiokoulutuskokeilu on alkamassa, on hyvä, että pääsemme mukaan saman tien, Lankinen kuvaili tuolloin.

Lukiosta toivotaan syntyvän myös jatkumoa korkeakouluopintoihin, sillä Lappeenrannassa voi opiskella sekä ammattikorkeakoulu- että yliopistotutkinnon.

Lue lisää: Etelä-Karjalan pikkulukiot valmiita ottamaan opiskelijoita Uzbekistanista – "Nyt on kysymys siitä, löytyykö lähtijöitä"