Hyppää sisältöön

Presidentti Erdoğan: Turkilla ei ole isoja uskonnollisia erimielisyyksiä Taliban-liikkeen kanssa – hyvät edellytykset neuvotteluille

Turkki haluaa jatkossakin vastata Kabulin lentokentän toiminnasta, kun kansainväliset joukot vetäytyvät Afganistanista. Taliban -ääriliike on aiemmin vastustanut ehdotusta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan osallistui tiistaina Turkin Kypros-operaation vuosipäivän viettoon saaren turkkilaisalueella. Kuva: EPA /Turkin presidentin kanslian lehdistöosasto.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaa neuvotella Taliban-liikkeen kanssa Kabulin lentokentän turvatoimista. Turkki on ehdottanut, että se vastaisi lentokentän toiminnasta myös sen jälkeen, kun kansainväliset joukot ovat lähteneet Afganistanista.

Suurin osa ulkomaisista joukoista on jo poistunut ja Taliban-liike näyttää etenevän.

Turkin on arveltu pyrkivän korjaamaan rapistuneita suhteitaan länsimaihin (siirryt toiseen palveluun) ja erityisesti Yhdysvaltoihin ottamalla lentokenttä vastuulleen. Erdoğan muistuttaa, että myös Yhdysvallat on neuvotellut Taliban-liikkeen kanssa osana vetäytymisprosessia.

Turkki on edellyttänyt muun muassa rahallista tukea Yhdysvalloilta, jos se ottaa vastuun lentokentästä.

Kabulin lentokentän turvallisen toiminnan varmistamista on pidetty tärkeänä muun muassa siksi, että se voisi ainakin hidastaa kansainvälisten järjestöjen ja lähetystöjen lähtöä pääkaupunki Kabulista.

Turvallisuustilanne Afganistanissa on heikentynyt entisestään ja tänään kolme rakettia iskeytyi lähelle presidentinpalatsia Kabulissa samalla, kun presidentti Ashraf Ghani oli osallistumassa rukoukseen osana muslimien juhlapäivää. Taliban-liike on ilmoittanut tehneensä iskun.

"Uskonnosta ei ongelmia"

Taliban-liike on aiemmin kertonut, että se vaatii myös Turkin joukkoja poistumaan maasta. Presidentti Erdoğan arvelee kuitenkin, että Turkin ja Taliban-liikkeen keskustelut sujuisivat paremmin kuin liikkeen neuvottelut Yhdysvaltain kanssa.

– Tuntuu todennäköiseltä, että voisimme neuvotella ja sopia asioista, koska meillä ei ole uskonnollista vastakkainasettelua, Erdoğan sanoi.

Maanantaina Erdoğan kuitenkin arvosteli Taliban-liikettä tavasta, jolla se kohtelee muita muslimeja.

Erdoğan syytti myös imperialistisia voimia Afganistanin ongelmista ja vakuutti, että Turkki seisoo afganistanilaisten rinnalla. Lausunnossa viitataan myös viimeisen 20 vuoden tapahtumiin, eli nyt päättyvään sotilasoperaatioon. Ilmeisesti myös Yhdysvallat ja muut länsimaiset kumppanit lasketaan mukaan "imperialistien" joukkoon.

Turkkilaisia sotilaita tutkimassa Turkin suurlähetystöön kohdistetun pommi-iskun jälkiä Kabulissa helmikuussa 2015. Kuva: Jawad Jalali / EPA

"Kahden valtion Kypros"

Erdoğan kommentoi Afganistanin tilannetta käydessään Kyproksen pohjoisosan turkkilaisalueella tiistaina. Kyproksessa muistellaan tänään tapahtumia heinäkuussa 1974, jolloin Turkki lähetti joukkoja saarelle. Turkki miehitti saaren pohjoisosan kreikkalaisupseereiden vallankaappausyrityksen jälkeen.

Yritykset yhdistää jaetun saaren turkkilais- ja kreikkalaisosat ovat epäonnistuneet kerta toisensa jälkeen. Turkkilaiset ovat Turkin asevoimien suojeluksessa ja valvonnassa perustaneet tasavallan, joka ei ole kansainvälisesti tunnustettu.

Erdoğanin mielestä maailman on kuitenkin nyt tunnustettava realiteetit, eli saarella on kaksi valtiota ja tämän tulisi olla Kyproksen tulevaisuutta koskevien neuvottelujen lähtökohtana.

Lahjaksi presidentinpalatsi

Turkin presidentti oli ennen matkaansa kertonut tuovansa hyviä uutisia Kyproksen turkkilaisille.

Ensimmäinen hyvä uutinen oli, että Turkki rahoittaa yhdistetyn parlamentin ja presidentinpalatsin rakentamisen turkkilaisalueelle.

Toinen uutinen koski Turkin hallussa olevaa Varoshan (turkiksi Maraş) aluetta lähellä Famagustan kaupunkia. Turkki on avannut pieniä osia alueesta yleisölle ja Erdoğan ilmoitti uusien alueiden avaamisesta.

Varosha on ollut autiona vuodesta 1974, mutta viime aikoina Turkki on alkanut avata hallussaan olevaa aluetta. Kuva: Katia Christodoulou / EPA

Presidentti on luvannut, että koko pahasti rapistunut alue avataan turistikeskukseksi osana Kyproksen turkkilaisosaa. Aiemmin Turkki on pitänyt aluetta autiona, ilmeisesti ajatuksenaan käyttää sitä pelinappulana rauhanneuvotteluissa.

Tuhannet kreikkalaiset joutuivat kesällä 1974 pakenemaan kaupungista pikaisesti, ja alue on ollut tyhjillään siitä lähtien.

Lue lisää:

Taliban on vallannut Afganistanissa nopeasti jo kymmeniä alueita sen jälkeen, kun Yhdysvallat aloitti vetäytymisen

Tunnustelut Kyproksen rauhanneuvotteluista alkavat – miksi ikuisuuskiistan ratkaiseminen on niin vaikeaa? Lue 10 kysymystä ja vastausta