Hyppää sisältöön

Käytettyjen dieselien suosio taittuu ja hinta laskee, uusissa sähkö meni jo ohi – Timo Hintsala ihastui sähköauton ajomukavuuteen

Suomalaiset etsivät täyssähköautoa myös käytettyjen autojen nettimarkkinoilta aiempaa useammin. Diesel- ja bensa-autojen haut ovat laskeneet selvästi. Kauppiaan mukaan dieselien hinnat laskevat ja ostajat pohtivat, miten jälleenmyynti onnistuu.

Uusissa autoissa täyssähkö ohitti dieselin – Tuttavien kokemukset rohkaisivat Timo Hintsalaa hankkimaan täyssähköauton
Uusissa autoissa täyssähkö ohitti dieselin – Tuttavien kokemukset rohkaisivat Timo Hintsalaa hankkimaan täyssähköauton

Tämä kesä jää muistiin siitä, että täyssähköauto karkasi diesel-autojen ohi henkilöautojen myyntitilastoissa.

Kesäkuussa ensirekisteröitiin uusia sähköautoja 1055. Määrä on ensimmäistä kertaa suurempi kuin dieseleiden ja dieselhybridien määrä yhteensä (986), selviää Autoalan tiedotuskeskuksen kokoamissa tilastoissa (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Kempeleläinen Timo Hintsala tuli liikkeeseen vaihtamaan dieselinsä tilalle uuden täyssähköauton.

– Tärkein syy siirtyä dieselistä täyssähköautoon oli kyllä se ajomukavuus ja uudet jutut mitä täyssähköauto tuo autoihin, Hintsala sanoo.

Kemin Wetterin myyntipäällikkö Ari-Pekka Heikonen myöntää, että koko ajan harvinaisempi on se tilanne, että ovesta astuu sisään asiakas, joka haluaa ostaa uuden dieselauton.

– Ne henkilöt, jotka dieselin haluavat, ajavat paljon ja ovat tottuneet käyttämään dieselautoa, sanoo Heikonen.

Matkailuautobuumi kaunistaa diesel-myyntiä

Jo touko-kesäkuussa sähköautojen myynti oli suurempaa kuin pelkkien dieseleiden. Hetkellisesti näin kävi jo viime vuoden joulukuussa, mutta nyt trendi näyttää tulleen jäädäkseen.

Tieliikenteen Tietokeskuksen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja sanoo, että käänne ei johdu niinkään kuluttajista vaan autonvalmistajista, joiden keskikokoisten autojen mallivalikoimista diesel on pikkuhiljaa poistunut.

– Ensiksi diesel poistui pienten B-segmentin autojen valikoimista. Sitten se on kadonnut pikkuhiljaa keskikokoisten C-segmentin autojen ryhmästä. Dieseleitä on jäljellä enää isokokoisissa sedaneissa, farmareissa ja katumaastureissa, Kalenoja kertoo.

Kalenoja sanoo, että matkailuautobuumi nostaa dieselin osuutta muutamalla prosenttiyksiköllä, sillä matkailuautot kulkevat edelleen lähes yksinomaan dieselillä.

Lue myös: Hybridit hönkivät jo bensa-auton niskaan – Ruotsi menetti asemiaan käytettyjen henkilöautojen tuontisuuntana

– Loppupeleissä se on aina asiakas, joka päättää sen mikä on juuri oikea vaihtoehto hänelle, oli se sitten diesel, bensa, hybridi tai täyssähköauto, sanoo Kemin Wetterin myyntipäällikkö Ari-Pekka Heikonen. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Käytetyt dieselit käyvät kaupaksi, mutta eivät entiseen hintaan

Trendi näkyy myös Suomen suosituimmalla automarkkinapaikalla Nettiautossa. Sähköautohaut ovat nousseet yli 70 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Sähköautoja on haettu 213 000 kertaa ja hybridejä noin puoli miljoonaa kertaa.

Bensiini- ja dieseleiden haut ovat silti ihan omassa luokassaan, vaikka ne ovatkin laskeneet selvästi viime vuodesta. Alkuvuoden aikana bensiiniautoja on etsitty 5,9 miljoonaa kertaa (-13,2 prosenttia) ja dieseleitä 3,4 miljoonaa kertaa (-14,1 prosenttia).

J. Rinta-Joupin Keminmaan liikkeen vastuumyyjän Teemu Jurvelinin mukaan diesel on yhä kustannuksiltaan järkevin vaihtoehto paljon ajavalle.  Kuva: Antti Ullakko / Yle

Lappi kuuluu pitkien etäisyyksien vuoksi niihin maakuntiin, jossa autoille on perinteisesti maistunut diesel.

J. Rinta-Joupin Keminmaan liikkeen vastuumyyjä Teemu Jurvelin kertoo, että heidän alueella myydyistä autoista puolet on yhä dieseleitä. Jurvelinin mukaan varsinkin isokokoiset diesel-autot menevät käytettynä vielä kaupaksi, pienemmät eivät niinkään.

Ari-Pekka Heikonen kertoo, että käytettyjen kaupassa dieselautojen hinta on tullut enemmän alas kuin bensiinikäyttöisten.

– Dieselien kysyntä myös käytettynä on heikentynyt verrattuna bensamoottorisiin.

Kalenoja mukaan dieselautojen kysyntä käytettyjen autojen kaupassa on edelleen vakaa. Keskimäärin noin 110 000 käytettyä dieselautoa vaihtaa vuosittain omistajaa.

Asiakkaat miettivät käyttövoimaa ja jälleenmyyntiarvoa

Autonostajat miettivät Heikosen mukaan paljon sitä, miten auton arvon käy muutaman vuoden päästä, kun se on vaihtoikäinen.

Tämä on lisännyt autokauppiaiden mukaan ihmisten kiinnostusta esimerkiksi yksityisleasingia kohtaan.

Käytettyjen autojen kaupassakin näkyy jo ihmisten kiinnostus hydridi- ja täyssähköautoihin. Teemu Jurvelinin mukaan, mitä enemmän niitä on tarjolla, sitä enemmän niitä myös kysytään.

Jurvelin uskoo dieseleille silti vielä pitkää ikää.

– Dieselit eivät tule katoamaan käytettyjen markkinoilta vielä ainakaan 20 vuoteen. Siirtymäaika on pitkä, koska nyt vasta monet autonvalmistajat ovat ilmoittaneet, että eivät tule tulevaisuudessa valmistamaan diesel-moottorisia autoja.

Lappi on ollut dieselin valtakuntaa, mutta ei enää. Lapissa tänä päivänä myytävistä uusista autoista hybridi- tai täyssähköautoja alkaa olemaan jo 40–50 prosenttia. Bensa-autoja on 30 prosenttia ja dieseleitä 20 prosenttia. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 21.7. kello 23 saakka.

Lue myös: Polttoaine kallistuu ja latauspisteet lisääntyvät – näin EU-komission ehdotus muuttaisi autoilijoiden arkea

Asiantuntijat korjaavat harhaluuloja sähköautoista – 700 000 sähköauton tavoite kuulostaa rajulta, mutta onko se sitä todella?