1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastuslaitokset

Kovaa vauhtia valmistuva Kokkolan paloasema tarjoaa pelastusväelle hyvät harjoitteluolosuhteet

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos ottaa loppuvuonna käyttöön modernin ja monipuolisen paloasemakokonaisuuden. Pinta-ala liki tuplaantuu aiemmasta ja käytössä on myös hyvät harjoittelutilat.

Punainen harjoitustorni muuntuu esimerkiksi kerrostalon porrashuoneeksi. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kokkolan uusi paloasema valmistuu Kustaa Adolfinkadulle hyvää vauhtia ja on nyt rakentamisen osalta viimeistelyvaiheessa.

Moderni kokonaisuus sisältää runsaasti kalusto-, harjoittelu-, huolto-, toimisto- ja varastotiloja. Pinta-ala liki tuplaantuu aiempaan verrattuna.

Pelastuslaitoksen on tarkoitus ottaa tilat käyttöön loppuvuonna.

Tällä hetkellä paloaseman toiminnot ovat hajasijoitettuna väistötiloihin.

Pelastuspäällikkö Jouni Leppälä toteaa, että uudet tilat ovat erittäin toimiva kokonaisuus, jossa esimerkiksi onnettomuustilanteiden harjoittelu onnistuu hyvin. Myös sähkö- tai tietoverkkokatkoksiin on varauduttu.

Harjoitusolosuhteet kunnossa

Paloaseman pihalla silmiin pistää punainen, tikasmainen kokonaisuus. Se on harjoitustorni, joka muuntuu monenlaisen onnettomuustilanteen harjoituspaikaksi.

Pelastuspäällikkö luettelee, että ensinnäkin siinä harjoitellaan kerrostalon porrashuoneeseen hyökkäämistä. Siinä voidaan harjoitella myös kaluston nostoja ja laskuja, parvekkeelta pelastamista, laskeutumista, letkujen vetoja ja esimerkiksi kattopalojen sammutuksia.

Uuden paloaseman takapihalla on myös harjoituskenttä, jossa voi treenata esimerkiksi kolariautojen leikkaamista ja autojen purkamista.

Uusi paloasema rakentuu entisen, osin 1950-luvulla rakennetun kokonaisuuden, paikalle. Kuva: Raila Paavola / Yle