1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Helsinki jatkaa ensimmäisten koronarokotteiden antamista ilman ajanvarausta

Helsingin kaupunki jatkaa viime lauantaina kokeiltua rokottamista ilman ajanvarausta. Tämä koskee ensimmäistä rokotetta. Porvoon kaupunki tarjoaa myös tehosterokotteen ilman ajanvarausta.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Helsingin kaupunki aloittaa huomenna 21. heinäkuuta koronarokotukset ilman ajanvarausta. Tämä koskee 16-vuotiaita ja vanhempia henkilöitä, jotka hakevat ensimmäisen rokoteannoksen. Tehosterokotuksiin tarvitaan edelleen ajanvaraus.

Myös 12–15-vuotiaat saavat ensimmäisen rokotteen ilman ajanvarausta, jos he kuuluvat THL:n määrittämään riskiryhmään 1 tai 2.

Päätös perustuu viime lauantaiseen kokeiluun. Tuolloin yli 1 100 helsinkiläistä haki rokotteen ilman ajanvarausta.

– Haluamme, että koronorokotuksen hakeminen on helsinkiläisille mahdollisimman helppoa ja vaivatonta, kertoo terveysasemien johtaja Timo Lukkarinen.

Rokotuksen ilman ajanvarausta saa tiettyinä aikoina arkisin ja lauantaisin. Helsingin rokotuspisteet sijaitsevat Jätkäsaaressa, Malmilla, Messukeskuksessa ja Myllypurossa.

Myös Keravalla rokotus ilman ajanvarausta

Myös Keravan kaupunki aloittaa koronarokotukset ilman ajanvarausta 21. heinäkuuta alkaen. Muutos koskee ensimmäistä koronarokotetta hakevia yli 16-vuotiaita henkilöitä.

Muutoksen toivotaan laskevan kynnystä rokotukseen hakeutumiseen ja nostavan rokotuskattavuutta. Kuten Helsingissä, tehosterokotuksen ajanvarauspakko pysyy edelleen voimassa.

Keravan kaupungin mukaan rokotteita on tällä hetkellä saatavilla hyvin, joten ajan saa varattua lähes jokaiselle päivälle. Rokotuspisteiden aukioloaikoihin voi kuitenkin tulla muutoksia riippuen siitä, kuinka suosituksi rokotteen hakeminen ilman ajanvarausta osoittautuu.

Porvoossa ensi viikolla walk in -aikoja myös tehosterokotteille

Porvoossa ryhdytään tarjoamaan ensi viikosta alkaen myös tehosterokotteita ilman ajanvarausta. Edellytys on, että ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut kahdeksan viikkoa.

Niin sanotut walk in -rokotukset tehdään kongressi- ja kulttuurikeskus Taidetehtaassa. Rokotuspäivinä rokotteita on varattu noin 150 ensimmäiselle kävijälle.

Koska rokotteita on walk in -palvelussa rajoitetusti, palvelupäällikkö Heli Sjöblom muistuttaa, että ajanvaraus on paras tapa varmistua, että saa rokotteen.

– Nämä walk in -rokotukset ovat sujuneet hyvin, eikä ruuhkia juurikaan ole ollut, Sjöblom sanoo.

Lisäksi Porvoon kaupunki sallii myös tehosterokotteen ajanvarauksen aikaistamisen. Ajan saa kahdeksan viikon päähän ensimmäisestä rokotteesta, kun aiemmin minimiaika oli 12 viikkoa.

Tehosterokotteen ajanvarausta voi aikaistaa 20. heinäkuuta alkaen sähköisen ajanvarauksen kautta.

Järjestelmään on avattu noin kolmesataa uutta tehosteaikaa.

Lue myös:

Poikkeuksellinen keino koronan jäljittämisessä käyttöön Helsingissä – kaupunki vetoaa nuoriin: kerro kaverille tartunnastasi tai altistumisestasi

Koronarokotuksiin potkitaan vauhtia pääkaupunkiseudulla: tehosteen voi nyt ottaa aiemmin – aikoja ei kuitenkaan ole välttämättä kaikille halukkaille