1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Rankkasateen dramaattiset seuraukset Kiinassa: ihmisiä pelastettiin vedellä täyttyneestä metrosta, pato voi murtua koska tahansa

Henanin maakunnassa on satanut paikoin enemmän kuin kertaakaan aiemmin 60 vuotta sitten aloitetun tilastoinnin aikana. Ainakin 12 ihmistä on kuollut maakunnan pääkaupungissa Zhengzhoussa.

Ihmisiä pelastettiin tulvan valtaamasta metrotunnelista Kiinassa
Ihmisiä pelastettiin tulvan valtaamasta metrotunnelista Kiinassa

Kiinan Henanin maakunnassa rankkasade on aiheuttanut dramaattiset seuraukset. Tulvavedet ovat nousseet kaduille ja valuneet metrotunneleihin muun muassa Zhengzhoun kaupungissa.

Loukkuun jääneitä ihmisiä jouduttiin pelastamaan veden valtaamista metrotunneleista. Vesi ehti kohota sisällä vaunuissa niin korkealle, että ihmiset kiipesivät penkeille pitääkseen päänsä vedenpinnan yläpuolella.

Satoja pelastettiin metrotunneleista, mutta viranomaisten mukaan ainakin 12 ihmistä on kuollut tulvimisen takia Zhengzhoussa, joka on Henanin maakunnan pääkaupunki.

Metrolinjasto on nyt suljettu. Myös satoja lentoja on peruttu.

Vesi peitti tiistaina katuja Zhengzhoussa. Kuva: AOP

Henanin maakuntaan on annettu rankkasateen vuoksi korkein mahdollinen varoitus. Esimerkiksi Zhengzhoussa sademäärä on ollut suurin sitten tilastoinnin aloittamisen 60 vuotta sitten.

Ihmisiä on jäänyt saarroksiin rakennuksiin, muun muassa kouluun, ja heitä on haettu turvaan veneillä.

Rankkasateen aiheuttamia tuhoja Zhengzhoun keskustassa tiistaina. Kuva: AOP

Henanin maakunnassa sijaitsevassa Luoyangissa on uhkaava tilanne, sillä pato saattaa murtua koska tahansa. Rankkasateen ja tulvinnan seurauksena patoon on ilmestynyt laaja vaurio.

Päivitetty 21.7. klo 6.04 tietoja kuolonuhreista.