Hyppää sisältöön

Netflixin tulos odotettua pienempi, tilaajamäärät kasvoivat alkuvuonna hitainta vauhtia kahdeksaan vuoteen

Viime vuonna Netflix houkutteli valtavan määrän tilaajia, kun ihmiset viettivät koronarajoitusten vuoksi paljon aikaa kotona. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suoratoistopalvelu Netflixin tulos jäi huhti-kesäkuussa markkinoiden odotuksia pienemmäksi, vaikka liikevaihto ja tilaajamäärän kasvu ylittivät ennusteet.

Netflixin mukaan sen tulos oli vuoden toisella neljänneksellä 1,35 miljardia, kun edellisellä neljänneksellä se oli 1,7 miljardia.

Yhtiön liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 19 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Yhtiön liikevaihto oli kesäkuun lopussa 7,3 miljardia dollaria ja sillä oli 209 miljoonaa maksavaa asiakasta.

Netflix sai vuoden ensimmäisellä puoliskolla 5,5 miljoonaa tilaajaa lisää, mikä on yhtiön heikoin puolivuotistulos sitten vuoden 2013. Huhti-kesäkuun aikana tilaajamäärä kasvoi 1,5 miljoonalla.

Kova kasvu tyrehtyi

Netflix ennustaa tilaajamäärän heikon kasvun jatkuvan heinä-syyskuussa. Yhtiö ennustaa saavansa tällä aikavälillä 3,5 miljoonaa uutta asiakasta. Wall Street oli odottanut ennusteen olevan 5,5 miljoonaa.

Koronapandemian aiheuttama kotonaolo siivitti suoratoistojätin viime vuonna kovaan kasvuun, joka on sittemmin laantunut rajoitusten lieventyessä. Viime vuonna yhtiö sai huhti-kesäkuun aikana yli 10 miljoonaa tilaajaa lisää.

Pandemia vaikutti myös tv-sarjojen tuotantoon, minkä vuoksi uusi tarjonta on ollut Netflixillä tänä vuonna vähissä. Lisäksi asiakkaista ovat kilpailleet sekä muut suoratoistopalvelut että elokuvateattereiden avautuminen uudelleen.

Markkinatutkimusyritys eMarketerin mukaan Netflixin osuus kaikkien tilauspohjaisten suoratoistopalvelujen liikevaihdosta Yhdysvalloissa on vuoden loppuun mennessä 30,8 prosenttia. Vuonna 2018 osuus oli vielä lähes 50 prosenttia. Yhtiö on silti edelleen maailman suurin suoratoistopalvelu.

Tarjontaan tulossa mobiilipelejä

Netflix ilmoitti myös laajentavansa tarjontaa peleihin. Asian suhteen ollaan yhtiön mukaan vielä alkuvaiheessa.

– Pelit kuuluvat asiakkaiden Netflix-tilauksiin ilman lisähintaa samaan tapaan kuin elokuvat ja sarjat, yhtiö kertoi suunnitelmistaan kirjeessään osakkeenomistajille.

Alkuun yhtiö aikoo keskittyä mobiilipeleihin.

.
.