Hyppää sisältöön

Oulun Auttava yhteisö -hanke on jo lisännyt naapurustojen yhteishenkeä - " Olin otettu, kun minulta tultiin pyytämään kananmunia"

Keväällä alkanut hanke kannustaa asukkaita puuhaamaan asuinyhteisössään porukalla ja auttamaan toinen toistaan, esimerkiksi yksinkertaisissa arjen askareissa. Hankkeen yhtenä tavoitteena on vähentää ihmisten yksinäisyyttä.

Oulun Rajakylässä sijaitsevassa taloyhtiössä pelataan viikoittain muun muassa mölkkyä. Mallia ovat näyttämässä Oulun kaupungin Avoimen yhteisön vuorovaikutussuunnittelija Maiju Teeriaho (vas.) sekä taloyhtiön puuhanaiset Sanna Lassila ja Liisa Salminen. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle

Oulun kaupungin Auttava yhteisö -hanke (siirryt toiseen palveluun) on jo lisännyt oululaisten naapurustojen yhteishenkeä.

Keväällä alkanut hanke kannustaa asukkaita puuhaamaan asuinyhteisössään porukalla ja auttamaan toinen toistaan, esimerkiksi yksinkertaisissa arjen askareissa.

– Haluamme, että naapurustoissa tehdään asioita yhdessä, otetaan toiset huomioon ja keskustellaan avoimesti sekä autetaan toisiamme, Oulun Auttavan yhteisön vuorovaikutusuunnittelija Maiju Teeriaho sanoo.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä.

Mukaan Auttavaan yhteisöön pääsee siten, että asuinyhteisöstä joku ilmoittautuu yhdyshenkilöksi vuorovaikutusuunnittelijalle, joka auttaa yhteisön alkuun. Yhdessä mietitään myös avuntarpeita ja auttamisen keinoja.

Asukkaat voivat perustaa asuinalueelleen Auttavan yhteisön omien tarpeidensa mukaan. Teeriahon mukaan omakotialueella yhteisö voi koostua vaikka vain yhden tienpätkän asukkaista, taloyhtiössä joko oman talon väestä tai useamman naapuritalon porukasta.

Rajakylässä pelataan pihapelejä porukalla

Yksi Auttavaan yhteisöön mukaan lähteneistä on rivitaloyhtiö Oulun Rajakylässä. Siellä kokemukset ovat hyviä.

– Olemme alkaneet pelata viikoittain pihapelejä, petankkia ja mölkkyä. Avunpyyntöjä on tullut esimerkiksi trampoliinin siirtoon. Perustimme WhatsApp-ryhmän, ja se on ollut kätevä. Sitä kautta on tullut vinkkiä, että kohta sataa, kenellä on matot mattotelineellä, taloyhtiössä Auttavan yhteisön yhdyshenkilönä toimiva Sanna Lassila kertoo.

Hän sanoo havainneensa myös sen, että taloyhtiön asukkaat ovat pihassa kohdatessaan alkaneet jutella toisilleen.

– Enemmän yhteisöllisyyttä on tullut jo.

Rajakyläläisessä taloyhtiössä auttavan yhteisön toinen yhdyshenkilö on Liisa Salminen. Hän kertoo itsekin rohkaistuneensa avun pyytämiseen nyt, kun siihen on Auttavan yhteisön nimissä lupa.

– Minä uskallan pyytää keneltä vaan mitä vaan ja toivon, että minultakin pyydetään. Olen erittäin otettu, kun naapuri kävi hakemassa kananmunia, kun ne olivat häneltä kesken leipomusten loppuneet, Salminen naurahtaa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.