1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)

Lähi- ja perushoitajien liitto Super jatkaa Eksoten palkkarästiasian käsittelyä – Eksote ei kommentoi asiaa kesälomien aikana

Lähi- ja perushoitajien liitto Super ilmoittaa jatkavansa Eksoten palkkaharmonisointiin liittyvän erimielisyyden käsittelyä, mutta se ei tapahdu nopeasti.

Tapaa, jolla Eksote korvasi palkkarästejä määräaikaisille työntekijöille, käsitellään jatkossakin. Super on vienyt asian eteenpäin. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Suomen lähi- ja perushoitajien liitto Super jatkaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten palkkarästiasian käsittelyä.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola vahvistaa, että liitto on laittanut asian eteenpäin, mutta joutuu odottamaan sen käsittelyä.

Hän kertoo Ylelle lähettämässään sähköpostiviestissä, ettei voi kommentoida asiaa enempää tässä vaiheessa.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen arvioi aiemmin, ettei tapa, jolla Eksoten palkkarästejä korvattiin määräaikaisille työntekijöille kestäisi oikeudessa, ja että kaikilla työntekijöillä on yhtäläinen oikeus saada maksamatta jääneet palkkansa.

Eksote korvasi virheellisiä palkkoja työntekijöille viiden vuoden ajalta, mutta määräaikaisille korvaus maksettiin viimeisimmän työsopimuksen pohjalta. Ainakin kymmenkunta määräaikaisuuksissa työskennellyttä sai korvauksen vain viimeiseksi jääneeltä työvuoroltaan.

Yle kertoi esimerkiksi kotihoitajana työskennelleestä Päivi Kortelaisesta, jolle muutama irtisanoutumisen jälkeen tehty työvuoro tiesi isojen palkkasaatavien mitätöitymistä.

Myöskään Eksote ei kommentoi palkkaharmonisointia kesälomien aikana.

Eksoten palkkarästi alkoi kertyä vuonna 2011, jolloin kuntien palveluksessa työskennelleet sosiaali- ja terveysalan työntekijät siirrettiin vasta perustettuun sote-piiriin. Kesällä 2019 selvisi, että Eksote oli jättänyt työntekijöiden palkat yhdenmukaistamatta sote-piirin perustamisvaiheessa.

Eksote on maksanut rästipalkoista korvaukset 4 500 työntekijälle.

Eksoten hallituksen puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen ei ole pitänyt mahdollisena, että korvauksen laskentaperusteita muutettaisiin enää yksittäistapausten vuoksi.